• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 april 2008

Kookboek Trifle

Is er een Engelser nagerecht dan de trifle? Toch schijnt ‘ie in Nederland weinig bekend te zijn. Ik zal het even voor u samenvatten: een schaal met onderin een laag zompige cake of lange vingers met jam en/of gelei en vaak ook sherry of iets ander alcoholisch en vruchten, daarop custardvla en het geheel afgetopt met slagroom of iets van dien aard. Toch doet elke omschrijving de trifle tekort, want er zijn vele, vele varianten. Zo blijkt uit het zojuist in het Nederlands vertaalde boekje Trifle van Alan Davidson en Helen Saberi.

Licht & luchtig
Davidson kende ik natuurlijk van zijn onvolprezen (Noord-atlantisch en Meditterane) visboeken, en van zijn Oxford Companion to Food. Van Helen Saberi had ik eerlijkgezegd nog nooit gehoord, kennelijk hebben ze samengewerkt aan eerdergenoemde Companion, maar in mijn exemplaar (toegegeven, ik heb slechts de Penguin versie), kwam ik haar naam nergens tegen. Het Trifle-boek ontstond min of meer tegelijkertijd, omdat ze tussen al het zware werk door zin hadden in iets licht & luchtigs. Trifle dus.

Leesbril
De Nederlandse vertaling is een handzaam klein boekje, verschenen bij de kersverse nieuwe uitgeverij  Pels & Kemper. Eerste indruk: oei wat een kleine lettertjes! En heus, ik ben nog lang niet toe aan de leesbrilgerechtigde leeftijd. En dan staan er ook nog regelmatig nóg kleinere voetnoten bij, daar heb je helemaal een loepje bij nodig.

Gesluierde maagden
De ondertitel luidt niet voor niets ‘een wereldreis van een Engels nagerecht’, want de auteurs nemen ons via Engeland mee naar de VS, Canada, Australië, India en Afrika. Zelfs Trinidad heeft een trifle (met mango, ananas, banaan en West-Indische rum). En wist je dat er een Scandinavische variant bestaat die ‘gesluierde maagden’ heet? De auteurs hebben zich er beslist niet met een Jantje van Leiden afgemaakt. Al met al zo’n 90 trifle-recepten gelardeerd met veel fijn leesvoer.

½ lb lange vingers
Het komt sowieso meer over als een leesboek dan als een echt kookboek. Dat komt (naast die priegelletters) wellicht ook door de keuze van de vertalers om inhoudsmaten en ingrediënten zoveel mogelijk onvertaald te laten. Al die pints, ounces en lbs maken het er (zelfs met begeleidende omrekentabel) niet heel toegankelijk door. Dat je sponge cakes, ratafia cakes, macaroons en hundreds and thousands laat staan, alla, maar ½ lb lange vingers en een pound sinaasappelmarmelade – da’s toch echt onnodig gedoe. Daarentegen is er wel een buitengemeen handige snelzoekpagina op bladzijde 10 met daarop een overzichtje inclusief paginaverwijzing met de makkelijkste, feestelijkste, meest kan-niet-mislukken en meest exotische trifles.

Illustraties
Ik was nieuwsgierig naar de uitgave omdat het speciaal aangekondigd werd als een geïllustreerd kookboek. En de combinatie van koken & tekenen, daar kun je mij ‘s nachts voor wakker maken. Het zijn inderdaad ronduit prachtige illustraties, van Teun van den Wittenboer. Verfijnde zwart-witte pentekeningen zijn het, dromerig, maar niet zoetsappig. Eerder Edgar Allan Poe dan Beatrice Potter. Slechts één nadeel: het zijn er zo weinig. Ik tel vier paginagrote, plus hier en daar nog een kleintje. Dat smaakt naar meer!

Alan Davidson & Helen Saberi, Trifle, de wereldreis van een Engels nagerecht, uitgeverij Pels & Kemper, € 19,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Great British Menu Finale

Kinderkookboek (6): de illustraties

Kookboek Restaurants van Amsterdam

Vorig bericht: « Als eten even moeilijk is
Volgend bericht: Kookboek 2: the making of (1) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN