Theefeestjes, ik ben er dol op. Niet dat gehang met borrelhapjes en een langzaam maar zeker teut wordende meute gasten, nee gewoon heel beschaafd keuvelen met grote potten thee en oeverloze schalen met lekkere zoete hapjes. Het nieuwe boek High Tea viel dan ook als geroepen in de brievenbus. Uiteraard overgewaaid uit Engeland, daar zijn ze goed in thee. Wel met melk, want zonder melk in huis kun je geen thee zetten. Rare Engelsen. Enfin, wij hebben daar lekker geen last van. Alleen, hoeveel thee kan een mens op een middag hebben? Gelukkig, van de auteur mag er bij een bijzondere gelegenheid ook een glas champagne bij. Met bubbels wordt elke gelegenheid vanzelf bijzonder.
Tuttig
Mocht je nog twijfelen over het nut van theefeestjes: ‘Het bakken van al het lekkers is eenvoudig, maar de complimenten die de gastvrouw ontvangt lijken altijd veel enthousiaster dan die voor een groots diner of een luxe lunch.’ Helaas komt ook in dit boek theedrinken maar moeilijk van haar tuttige imago af. Het is één en al ‘etagère’, ‘theepartijtje’, ‘zalig’, ‘een namiddag van verfijning’ en ‘perfect om een gesprek te veraangenamen’. Gelukkig zijn er de recepten om je aan vast te klampen.
Zoet met tips
Veel klassiekers als cake, chocoladeflorentines, tuiles, mini-pavlova’s, makronen, tompoezen (die hier natuurlijk mille-feuilles heten ) en eclairs. Engelse specialiteiten als theebroodjes, Chelseabroodjes en diverse scones, waarbij vooral die met appel en lemon curd er fijn uitzien. Om meteen te willen gaan maken: beelderige chocomousse in bakjes van witte chocola. Verder ook weer wat tips opgedaan, zoals snij cake niet in plakken maar in vierkantjes, dat ziet er veel kekker uit. En ook een truc hoe je een mooi bros suikerlaagje krijgt.
Hartig
Verheugend veel hartigs ook. Sandwichsoldaatjes (reepjes) met parmaham, vijgen en rucola bijvoorbeeld. Of kaastoastjes met bieten-sinaasappelrelish. De koekjes met gecarameliseerde ui, en snelle blini’s met wasabi zien er ook niet verkeerd uit.
High of Afternoon Tea?
Grappig genoeg is de originele titel van het boek Afternoon Tea. Hoe zit het ook alweer met het verschil ertussen? Even bellen met de uitgever. Die vindt dat je culinair gezien niet roomser moet wezen dan de paus. In Nederland noemt iedereen dit High Tea, dus zo zij het. Waarvan acte.
Susannah Blake, High Tea, € 11,00, uittgeverij Becht