• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 juli 2008

De creoolse keuken

Ik was blij verrast toen De Creoolse Keuken in de bus viel. Om te beginnen is het een prachtig vormgegeven kookboek, omhuld door zo’n typisch creools geruit stofje, zowel lekker zacht als handig afwasbaar. Schrijfster Babette de Rozières is geboren op Guadeloupe, een eilandje annex Frans overzees departement in de Caribbean, zeg maar een flink stuk ten zuiden van Sint Maarten. Inmiddels is ze chefkok in Parijs waar ze haar eigen restaurant runt. Het boek is één groot Babette’s feast, maar dan met een onmiskenbaar tropische touch.

Rum agricole
Nu wil het toeval dat ik een zeer kooklustige vriendin heb op Martinique (ook zo’n Frans-Caraïbisch eiland) die me uitgebreid heeft laten kennismaken met de lokale keuken, en het boek was voor mij een feest der herkenning. Ach ja, de sauce chien, het marineren van vis in water (!), de ti’punch (met ambachtelijk gestookte rum agricole, wat hier vertaald wordt als ‘boerenrum’) en de schrubb, donkerbruine geurige sinaasappelrum die ik onlangs zowaar nog helemaal onderin een keukenkastje tegenkwam.

Blaff met vis
De creoolse keuken is van zichzelf al een forse melting pot, in dit geval ook nog eens met duidelijk Franse invloeden. Cassoulet, fricassee en bisque staan zij aan zij met klipvis, yam en gefrituurde haai. Zelfs kerstham met ananas komt voorbij. Uiteraard veelvuldig gebruik van madame Jeanette, maar ook van wasabi. Er is een tarte tatin, maar dan met banaan en chocola, of met mirliton. Die kende ik niet, maar ik lees in de verklarende woordenlijst achterin dat het een soort ‘stekelig aanvoelende groente’ is. Daar wordt trouwens ook uitgelegd hoe een gerecht als ‘blaff’ (een soort waterzooi met vis) aan zijn naam komt, namelijk naar het geluid dat de vis maakt als hij in de bouillon wordt gedompeld.

Rumcocktails
Het boek geeft geen menu’s, maar is ingedeeld per hoofdingrediënt, dus vis, vlees, groente en desserts, maar ook sauzen plus een compleet hoofdstuk gewijd aan de aldaar alomtegenwoordige rumcocktails. Geen verfijnde liflafjes, maar ferme stoofschotels en stoere visgerechten. En veel hapklaar spul, van acra’s (een soort hartige beignets, die volgens de auteur vooral als ontbijt gegeten worden), en buideltjes tot minitaartjes.

Blauwe papagaaivis
Dat alles wordt gelardeerd met prachtige foto’s van allerlei soorten vissen (van glasoogsnapper tot blauwe papegaaivis), fruit en groente met de namen erbij. Alleen had ik het handig gevonden als ook de oorspronkelijke Franse of Engelse naam erbij had gestaan, dan kun je bij de eerstvolgende vakantie tenminste een stuk beter uit de voeten. Ook de adressenlijst  met dotcom-leveranciers had van mij best aangepast mogen worden voor de Nederlandse markt. Maar goed, dat is weer Hollands geknies natuurlijk.

Babette de Rozières, De creoolse keuken, uitgeverij Van Dishoeck, € 45,00

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Guiness & Rozenwater

Kookprogramma Wie is de chef?

In 7 stappen naar je droombaan

Vorig bericht: « Hoe zit het toch met die kalender?
Volgend bericht: CuliAir Luchtballonrestaurant »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN