• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 augustus 2008

Oesterboek: Neem nu oesters

De zomer is een buitengemeen plezierig jaargetijde. Er is slechts één groot nadeel: er zijn geen oesters. Nou ja, ze zijn er wel, maar geen lekkere. De zomer is de paaitijd, dan ‘hebben ze melk’ en smaken ze slapjes. Het wachten is tot de traditionele R in de maand weer terugkeert. Maar in de tussentijd heb je wel tijd om eens een boek over oesters te lezen. Zoals Neem nu oesters, ondertitel: een opening van zaken. Auteur Patrick McMurray heeft een oesterrestaurant in Toronto en is werkelijk idolaat van die dingen.

Van Virgins tot Parmaquids
Kom je niet veel verder dan dat er ‘platte’ en ‘creuses’ zijn? Dan gaat hier een wereld voor je open. Let wel, de auteur komt uit Canada, dus zijn focus ligt heel ergens anders. Hij schrijft uitgebreid over de Colville Bay oesters, de Hardy’s Malpeques, de West Coast Virgins, de Blue Points uit New York, de Parmaquids uit Maine, de Cotuit van New England, ja zelfs de warmwateroesters uit Florida (mwah, slappe hap) komen uitgebreid aan de orde. En dan noem ik er nog slechts een paar. De enige oesters die er daarentegen nogal bekaaid vanaf komen, zijn nu juist de oesters die wij het beste kennen. Wat zegt McMurray van de fameuze fines de claires? ‘Teveel Franse oesters en te weinig ruimte hier.’ En onze fameuze Zeeuwse tweekleppigen blijven al helemaal onvermeld.

Oesterrestaurants
In de selectie van McMurray’s favoriete oesterrestaurants over de hele wereld, staan gelukkig wel flink wat Belgische en Nederlandse restaurants vermeld, ook al blijken die niet van de auteur zelf te zijn, maar geselecteerd door restaurantgids SpecialBite. Handig natuurlijk, maar waarom hebben ze dan zo’n rare volgorde aangehouden? Eerst Toronto (zijn eigen restaurant), dan Antwerpen, Amsterdam, Ellecom, Boston, Washington, Brussel, New Orleans, Rotterdam, New York, Oudeschild, San Francisco, Zierikzee, Chicago. Ronduit bizar.

Oester openmaken
Het handzaam vierkante boekje bevat verder veel lezenswaardigs. Uiteraard de geschiedenis van de oester. Plus: hoe organiseer je een oesterfeest, wat drink je bij oesters, hoe gedraag je je in een oesterbar en wat doe je met die schelpen (in de biobak, kerstman erop schilderen, in de open haard gooien). Maar vooral: hoe maak je een oester open? Van een wereldkampioen oesteropenen verwacht je de ultieme stap voor stap handleiding vol handige insidertrucs om voortaan zelf op elk feestje te nonchalant te kunnen schitteren, maar nee. Het hoofdstuk is vooral gewijd aan wedstrijdanecdotes en merken oestermessen. Gewoon zelf veel blijven oefenen dus.

Kortom: een misschien niet buitengemeen praktisch, maar wel beslist onderhoudend boek voor de oesterliefhebber.

Patrick McMurray, Neem nu oesters – een opening van zaken, uitgeverij Inmerc, € 19,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Recipe for Success

Nieuwe serie Masterchef

Kookboek Koken in Kleur

Vorig bericht: « Big Wine adventure Californië
Volgend bericht: Radijs dag zeven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN