• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 november 2008

Tarte tatin à la Russe

Vandaag een recept uit het gisteren besproken boek Leven als god in Rusland van Peter d’Hamecourt. Een Tarte tatin à la Russe. Ik citeer: ‘De Franse naam is misleidend, want die is in Frankrijk voor dit gebak een sjarlotka. Maar een sjarlotka is in het Russisch precies het omgekeerde van een tarte tatin. Enfin, een taart met een misverstand dus.’
Volgens mij is het misverstand nog veel groter, want een normale tarte tatin wordt omgekeerd gebakken, eerst de appels, dan het deeg, en na het bakken de hele boel omdraaien. Hier wordt niks omgedraaid,  het lijkt meer een appelcake. En dan gaat er niet eens wodka in, maar rum. Raar, toch? Even bellen met Peter d’Hamecourt in Moskou.

Die heeft het vermoeden dat er in de vertaling iets is misgegaan, en gaat weer bellen met co-auteur Julia Klotchkova in Sint Petersburg. Zij vertelt het volgende: ‘De tarte tatin in het boek is een Russische variant op wat men in Europa verstaat onder een tarte tatin. Russen noemen dit eigenlijk een sjarlotka. Voor iedere Rus is een appeltaart een sjarlotka. Dat op zich is vreemd omdat een echte sjarlotka een biscuit is gevuld met een appelmoes. Bij deze sjarlotka (tarte tatin) gaan eerst de appels in de vorm en dan het deeg (eerst vulling en dan deeg) en het deeg is dusdanig dat de appelvulling als het ware naar boven komt (zie afbeelding tarte tatin a la Russe).’
Is u daar nog? D’Hamecourt: ‘Koken is toch ingewikkelder dan ik al dacht. Mij duizelt het nog, maar ik vaar blind op Julia’. Dat doen wij dan ook maar. Hoog tijd voor het recept van de tarte tatin à la Russe.

Nodig voor het deeg:
2 eieren
200 g suiker
200 g gesmolten boter
mespunt zout
300 g meel
1 zakje bakpoeder

Voor de vulling:
1 kg appels
100 g suiker
paar drupels vanille-essence
150 g rozijnen
50 ml rum

Verwarm de oven voor op 180°C. Besmeer de bakvorm (geen springvorm) goed met boter. Meng de eieren en de suiker goed door elkaar. Voeg zout en gesmolten boter toe. Meng het meel met bakpoeder. Zeef het bij het deeg. Meng alles goed en verdeel over de vorm. Snij de appels klein. Meng de rozijnen, suiker, een paar druppels vanille-essence en de rum. Appels op de bodem van de beboterde vorm in de gladde laag doen. Bak 30-40 minuten in het midden van de oven.

Dit recept komt uit het boekje Leven als god in Rusland van Peter d’Hamecourt en Julia Klotchkova, uitgeverij Conserve (€ 19,95)

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Mannenkookboek De perfecte kok

Kookboek Zus & Zo

Koken met Rob Baris

Vorig bericht: « Leven als god in Rusland
Volgend bericht: Tools for cooks »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN