• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 november 2008

Kookboek Onvergetelijke Groenten


Toen de dochter van Annette van Ruitenburg hoorde dat haar nieuwe boek waarschijnlijk Vergeten Groenten ging heten, zei ze “als iedereen die groenten leert kennen en ze gaan eten, dan zijn ze toch niet meer vergeten?!” Dus werd de titel Onvergetelijke groenten. Dat treft, daar ben ik dol op! Ik mag graag een pastinaak of koolrabi verschalken, heb laatst nog een patisson getackeld en probeer steevast alle raargekleurde penen (van gele tot paarse) van mijn nieuwe groenteboer uit. Maar barbarakruid, aardbeispinazie en kliswortel? Ik kende ze nog niet. Ze staan in dit boek. Een fors gevaarte met mooie dikke zachte kaft plus twee leeslinten. In min of meer alfabetische volgorde  wordt gepoogd vijftig groentesoorten aan de sluimerende vergetelheid te ontrukken. Dat begint bij Truffelaardappels (die staan gek genoeg bij de A, niet bij de T) en eindigt bij Zeekraal.

Verbeterde Nietschieters
Een geweldig boek om doorheen te bladeren en weg te dromen over onvermoede groentes als Bloemendaalse gele kool en rode spruiten. Ook veel aandacht voor zilte groen spul. Zeekraal en lamsoren kennen we intussen wel, maar hoe zit dat met ijskruid, strandbiet en zeekool? Het boek bevat een enorme hoeveelheid productinformatie, om te beginnen de diverse circulerende benamingen (zowel Latijn en volksmond), maar ook namen van specifieke veelvoorkomende rassen (zoals de Verbeterde Nietschieters bij de schorseneren). Maar ook: waar komt een groentesoort vandaan, wat is de geschiedenis ervan (veel Egyptenaren en Romeinen), wat doe je ermee en hoe teel je ze zelf. Reuze informatief dus.

Onrust in de Vinexwijk
En dan neem je een curieuze opmerking hier en daar graag voor lief, zoals deze over de verrukkelijke de aardpeer alias topinambour (Jerusalem artichokes zeggen de Engelsen): ‘als je aardperen mengt met aardappelen wordt de puree wat romiger, misschien iets minder smakelijk maar het wordt wel een heerlijk, niet al te zwaar gerecht.’ Daar staan vaak ook weer amusante passages tegenover, zoals over de borage  die ‘tot flinke onrust in een Vinexwijk [kan] leiden. Ze verspreidt zich razendsnel door de verschillende designtuinen.’

Vernieuwende recepten
Het boek bevat bijna honderd recepten. De helft zijn toegankelijke, zeer maakbare gerechten van auteur Annette van Ruitenburg, maar ook de blote billetjes in het gras van een groenteboer uit Haarlem. De andere helft bestaat uit beeldschone creaties van innovatieve chefkoks. Plaatjes die nopen tot spoorslags afreizen naar het desbetreffende etablissement, en dat treft, want alle adressen staan achterin. Maar de gemiddelde thuiskok kan volgens mij maar weinig aanvangen met de bedrieglijk korte recepten van Sergio Herman en consorten. Dat roept meteen de vraag op voor wie het boek bedoeld is. Volgens de achterkant ‘voor koks en moestuiniers en voor mensen die graag willen koken met vernieuwende recepten van vergeten groenten’. Zijn dat geen appels en peren?

Oubollig
De recept- en productfoto’s zijn prima in orde, maar ik heb wel een probleem met vormgeving. Smaak is persoonlijk, ik weet het, ik weet het, maar ik vind het jammer dat het boek zo oubollig is vormgegeven. Zo is de productinformatie gevat in gele tekstblokken met zo’n suf schaduwtje erachter, en om de haverklap is een foto paginagroot gebruikt als vage ondergrond onder tekst. Brrr. Dieptepunt is de onleesbare literatuurlijst: zwarte letters met witte randjes eromheen over een grijs bloemetjesveld. Enfin, dat is kennelijk niet bedoeld om te lezen. En wat doet een kamerbrede foto van een Strabrechts rund ineens in een groenteboek? Of een pittoresk Italiaans steegje met een Parmezaanse kaassjouwer? Raar.

Niet vergeten: morgen een heel makkelijk recept voor wortelpeterseliesoep.

Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Han de Kroon, Onvergetelijke groenten, Fontaine Uitgevers, ISBN 9789059562707, €  39,90

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Wie is de chef? onverwachte hit

Uitgekookt – bundel met blunders

Kookboek 2: the making of (8)

Vorig bericht: « Hangop met granaatappel
Volgend bericht: Wortelpeterseliesoep »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN