Ik had nog het recept beloofd van de Sneeuweieren met een vanillesaus en gekarameliseerde amandelen à la Flo, uit het nieuwe kookboek van de gelijknamige Amsterdamse brasserie dat vorige week verscheen. Een mondvol voor wat beter bekend staat als îles flottantes. En ook zoveel poëtischer, toch? Drijvende eilandjes? En drijven, dat doen ze zeker, in een glanzendgeel meer van zelfgemaakte vanillesaus. Tevens buitengemeen handig, want zo doe je meteen iets nuttigs met al die eigelen die overblijven.
Nodig voor 4 personen:
6 eiwitten
130 gram suiker
Vanillesaus
5 dl melk
125 g kristalsuiker
6 eidooiers
1 vanillestokje, doormidden
Garnering:
120 gram kristalsuiker
50 g halve amandelen
Bereidingswijze
Klop de eiwitten totdat ze pieken vormen en voeg langzaam, al kloppend, de suiker toe. Klop de eiwitten verder stijf. Doe het meringuebeslag in een spuitzak en maak mooie taartjes op bakpapier (Tip voor de thuiskok: gewoon hoopjes maken met twee lepels mag ook. In het recept staat trouwens niet hoeveel taartjes je moet maken, maar ik neem aan vier. Tenzij je op elk bord een klotsende archipel in gedachten hebt). Verwarm de oven voor op 140°C en bak ze in ongeveer 15 minuten mooi stevig.
Vanillesaus
Kook de melk met het gespleten vanillestokje en laat 5 minuten trekken. Klop de eidooiers luchtig met de suiker. Giet de hete melk langzaam op de eidooiers en blijf goed roeren. Giet het mengsel terug in de pan en laat het op een zacht vuur langzaam doorgaren. Totdat het de goede dikte heeft, goed blijven roeren met een pollepel (NB: dat kan wel een half uurtje duren). Passeer de saus door een bolzeef en laat afkoelen.
Garnering
Leg de halve amandelen op een bakplaat en zet ze in een oven van plusminus 140°C totdat ze mooi egaal bruin zijn. Doe de suiker in een pan met een klein beetje water. Verhit de pan en laat de suiker langzaam karameliseren. Haal de pan van het vuur en bedek de sneeuweieren geheel met de karamel.