• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

24 maart 2009

Piepkuikens in zoutkorst

Gisteravond was ik zoals ik als schreef te gast bij de Cuisine Culinaire Amsterdam. Normaalgesproken zijn de gerechten zo gecompliceerd mogelijk – 15 mannen moeten immers een avond lang zoetgehouden worden met de bereiding – maar dit keer stond er als hoofdgerecht iets verrassends eenvoudigs op het menu. Piepkuikens (de mannen zeggen uiteraard  heel cheffy ‘poussin’) verstopt in een dikke korst van zout deeg. Dat bracht me terug naar mijn jeugd, ten tijde van de brooddeeg-rage.

Knoflookpers
Supersimpel deeg van bloem, zout en water waar vervolgens allerlei poppetjes van gekneed en gevlochten werden. Na het bakken in de oven werden ze eventueel geverfd (maar dat was minder chique) en in ieder geval glanzend gevernist om vervolgens bij wijze van decoratie het ganse huis te teisteren. Fijne hobby! Ik herinner me nog dat je met de knoflookpers zulk mooi friemelhaar kon maken.

Malse beestjes
Nooit had ik op die leeftijd kunnen bevroeden dat je er ook kippetjes mee kunt inpakken. Het effect is werkelijk wonderbaarlijk: zeldzaam malse beestjes, zeer geconcentreerd van smaak dankzij dat luchtdicht afgesloten pakketje. Iedereen mag aan tafel zelf vrolijk zijn gevalletje openbikken, wat me trouwens weer deed denken aan een pakjesavond van eetontwerper Marije Vogelzang, maar dan met klei.

Recept
Het recept is naar verluidt oorspronkelijk van de Belgische chefkok Eddy Van Maele. Bij de kookclub gaan alle recepten in enorme hoeveelheden, ik heb het gemakshalve teruggebracht tot 4 personen.

Nodig voor de zoutkorst:
500 g fijn zeezout
500 g bloem
1 ei
2 dl water

En verder:
4 poussins (oftewel piepkuikens)
4 takjes tijm
4 takjes peterselie
2 teentjes knoflook
zout en peper

Maak de zoutkorst door alle ingrediënten te kneden totdat een stug deeg ontstaat. Rol de zoutkorst uit tot een dunne lap. Leg tijdens het bewerken het resterende deeg onder een vochtige theedoek.
Stop in de buikholte van iedere poussin een takje tijm, een halve gekneusde teen knoflook, een takje peterselie en wat zout en peper. Maak een pakketje van iedere poussin afzonderlijk, door ze per stuk in een deeglap te rollen. Deeg goed dichtmaken. Leg ze op een bakplaat en zet ze 50-60 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

Foto: carlaminiatuur.nl

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Op naar Antipakjesavond (3)

Bread & butter pudding

Kip-kerriesalade

Vorig bericht: « Kinderkookboek (4): het testteam
Volgend bericht: Kookboek Vers uit de tuin »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN