• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

31 maart 2009

Lasagne met asperges en doperwten

Het persbericht dat vergezeld ging van het gisteren besproken kookboek Kookschool – De Italiaanse keuken maakte met name nieuwsgierig naar het lasagnerecept: “Neem die net-even-andere lasagne. Waar andere kookboeken een recept in een halve pagina uit de doeken doen, gebruiken Laura Zavan en fotograaf Pierre Javelle maar liefst vier pagina’s en tien (!) foto’s. Want natuurlijk kom je er niet met alleen een plaatje van het eindresultaat. Zeker als beginner wil je ook zien hoe de asperges in plakjes worden gesneden de lasagenvellen gekookt en de gratineerschaal gevuld.’
Maar gek genoeg leidde dat ertoe dat mij ineens heel andere dingen opvielen.

Waarom?
‘Snij de het zachte deel van de asperges in plakjes’. Wat doen we met die uiteindes? Die liggen namelijk wel keurig geometrisch op de snijplank. Waarom moeten de asperges en uien persé afzonderlijk gebakken worden? En waarom moeten de aspergetips eerst gekookt en later ook nog eens in boter gebakken? Verse doperwtjes, die je nota bene rauw kunt eten, hoef je toch niet eerst gaar te koken in water als ze vervolgens toch nog in de oven gaan? En vérse lasagnevellen voorkoken? Dat is toch volstrekt overbodig? Reuze intrigerend allemaal.

Huphup
Of ben ik teveel van de praktische Hollandse huphup-methode? De eerste de beste Italiaan mag het zeggen. Ik beloof plechtig dat ik het de eerstvolgende keer eens officieel volgens het recept ga doen. Eens kijken of het echt verschil maakt. Het is helaas nog geen tijd voor verse doperwten, maar ik geef toch alvast het recept, om je alvast aan te verlekkeren. Wel 90 minuten ervoor uittrekken…

Nodig voor 6 personen:
8-12 lasagnevellen
1 bosje groene asperges
1 kilo verse doperwten (gedopt tot 250 g netto)
1 bos nieuwe uien
500 g burrata ofricotta
100 g parmezaanse kaas
2-3 el olijfolie
3-4 klontjes boter
zout, nootmuskaat

Bechamelsaus:
70 g boter
70 g bloem
1 l melk
4 mespuntjes nootmuskaat
zout

Bechamelsaus: smelt de boter. Strooi al roerend de bloem erover. Wacht tot de roux kleur krijgt en voeg beetje bij beetje de melk toe. Roer onafgebroken om kontvorming te voorkomen. Laat de saus 10 minuten pruttelen; voeg zout en nootmuskaat toe. Laat de saus afkoelen; als hij te dik is, doet u er wat melk bij.

1. Snij het zachte deel van de asperges in plakjes en de uien met het groen in blokjes.
2. Bak de asperges en de uien afzonderlijk in wat olie en een klontje boter (ze moeten knapperig blijven). Bestrooi ze met zout.
3. Breng 500 ml water met zout aan de kook en kook de aspergepunten 2-3 minuten; houd ze apart.
4. Kook de doperwten op laag vuur in wat bouillon of water met zout gaar.
5. Kook de lasagnevellen 2-3 minuten in kokend water met zout en 1 el olijfolie niet meer dan 3-4 vellen tegelijk, anders gaan ze kleven).
6. Leg ze in een kom koud water om de garing te stoppen, laat ze uitlekken en leg ze naast elkaar op een schone doek.
7. Beboter een gratineerschaal en leg er een laag lasagne, bechamel, groente en stukjes burrata/ricotta op. Bestrooi alles met Parmezaanse kaas.
8. Herhaal de operatie nog tweemaal. Eindig met lasagne en voorzie de pasta van verkruimelde burrata en parmezaanse kaas.
9. Zet het gerecht circa 20 minuten in een tot 180 graden verhitte oven. Bak de aspergepunten vlak voor het opdienen even in een pan met een kluitje boter en garneer er de lasagne mee.

Dit recept komt uit het boek Kookschool – De Italiaanse keuken (uitgeverij Inmerc). Lees hier de recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Recept Dining & Wining

Aspergesouffleetjes

De perfecte omelet van Cees Helder

Vorig bericht: « Kookschool De Italiaanse keuken
Volgend bericht: Pasen: Chocoladetaart met advocaatroom »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN