• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 juli 2009

Salade Niçoise

Soms word ik er wel eens moe van. Kan ik nou nooit gewoon letterlijk een recept volgen? Nee, kennelijk. Maar ja, hoe gaat dat. Neem nou het gisteren besproken boek Tough Cookie van Lotje Deelman. Manlief J. mocht een recept uitzoeken, dan zou ik het voor hem maken. Het werd de Salade Niçoise, altijd leuk. Daar moeten haricots verts in, maar bij de groenteboer zagen de sperziebonen er nou juist zo kakelfris en prachtig zomers uit. En botersla? Ik had nog wat andere sla liggen, plus rucola en bietenblad van eigen kweek. En dan die zwarte olijven, tja, ik zat nog met wat groene waar ik vanaf wilde. En waarom mag er geen tomaatje in volgens het recept? Daar fleurt de boel altijd zo van op. En oja, kappertjes, normaal gesproken altijd in huis, bleken op. Enfin. Zo gaat het bij mij nou altijd. Maar ik geef je hier het originele recept uit het boek, dan moet je zelf maar kijken wat je ermee doet.

Nodig voor 2 personen:
2 eieren
200 g haricots verts
1 kleine rode ui
6 gegrilde artisjokharten op olie
Sap van ½ sinaasappel
2 tl mosterd
2 el olijfolie
1 krop botersla
1 el kappertjes
12 zwarte olijven
150 gram tonijn

Kook de eieren in ca. 8 minuten hard en spoel ze koud. Snij met een scherp mes in één keer de bovenste en de onderste centimeter van de haricots. Kook ze in ca. 5 minuten beetgaar in een klein laagje water met zout. Snij de ui in dunne ringen. Halveer de artisjokharten. Maak een dressing van het sinaasappelsap, de mosterd en de olie. Breng op smaak. Doe de warme boontjes met de ui in de dressing en laat afkoelen tot lauw. Snij de eieren in partjes. Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de sla en verdeel de mooiste blaadjes uit het hart over twee borden. Bestrooi de tonijn met versgemalen zout en peper, en gril de tonijn heel kort aan beide kanten in een hete grillpan. Verdeel de boontjes over de sla en leg de partjes ei erop. Leg de tonijn op de sla. Leg de kappertjes, de artisjok en de olijven er mooi op en serveer direct. Lekker met brood.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Tough cookie – Kookboek voor mijn vader (uitgeverij Terra Lannoo). Lees hier de recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Culinaire kalender 2009 in de winkel

Nieuwe Culinaire Almanak

Topchef? Topsof!

Vorig bericht: « House of Nanking
Volgend bericht: Aalbessen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN