De vriendenclub van Jamie Oliver is onuitputtelijk. Na de boeken van zijn mates Jimmy Doherty (Jimmy’s Farm) en Matt Skinner is nu ook zijn buddy Tobie Puttock aan het boekenschrijven geslagen. Puttock is kok bij restaurant Fifteen in Melbourne, en ook down under is de Italiaanse keuken hotter dan hot. In het zojuist verschenen boek Puur Italiaans gaat het naast de recepten vooral om de verantwoorde herkomst van producten.
Biologisch
“De definitie ‘biologisch’ is zo verwaterd, dat een kooikip biologisch genoemd mag worden als ze met biologische korrels wordt gevoed,” aldus Puttock. Van de gekke, wat u zegt. Waar hij op hamert, elke bladzijde weer is zorgen dat je weet waar je voedsel vandaan komt en bewust kiezen waar je je voedsel koopt. Dan doe je al een hoop voor het milieu. Bij de ingrediënten heet een ei bijvoorbeeld altijd een ‘vrije-uitloopei’. Oei, daarentegen wel gerechten met gerookte paling en zwaardvissteak, die zijn hier vanwege de belabberde visstand zo taboe als wat…
Voedselintolerantie
Ook is er speciale aandacht voor voedselintoleratntie, van zuivel en lactose tot gluten en PDS. Gezien het ruimhartig gebruik in de Italiaanse keuken van kaas en pasta, heeft hij er speciaal een diëtiste bijgeroepen om elk recepten te voorzien van dieetaanwijzingen. Of hij zelf last heeft van allergieën weet ik niet, maar attent is het in ieder geval wel.
Illustraties
Grappig genoeg gaat hij in zijn voorwoord uitgebreid in op de problematiek over hoe Italiaanse gerechten maakt met in Australië verkrijgbare ingrediënten. En dat is nou juist voor ons Europeanen een stuk minder relevant. Maar zijn pleidooi voor plaatselijke ingrediënten is zonder meer aanstekelijk. Maar het allerleukst aan dit boek zijn de illustraties en collages van Daniel Pout, die ook tekende voor de vormgeving.
Tobie Puttock, Puur Italiaans, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021545875, € 24,95