• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 september 2009

Ein Abend in Wien

weenskokenGisteravond was ik een avondje Weens koken. Niet in pittoresk Oostenrijk, maar op een industrieterrein in Amsterdam-Noord. Hoe dat zo? Het Weens verkeersbureau wilde een bosje ‘culinaire mediaprofessionals’ kennis laten maken met de moderne Weense keuken. ‘Wie aan Wenen denkt, denkt al snel aan Sacher Torte en Wiener Schnitzel’, zo begon de uitnodiging.

Geen varken
Oeps. Ik was door een alerte lezer de dag ervoor net op mijn vingers getikt dat ik in mijn culinaire kalender 2009 de Wiener Schnitzel had toegeschreven aan varkensvlees. Wat inderdaad niet klopt. De echte WS is immer van kalfsvlees. Een schnitzel mag wel van varken, maar dan moet ‘ie “Schnitzel Wiener Art” worden genoemd. Eigenlijk net zoiets dus als champagne of méthode champenoise”.

Usual suspects
Enige Wiener bijspijkering kwam dus als geroepen. Locatie was een kersverse nieuwe kookstudio alwaar enige usual alsook unusual suspects op kookgebied zich hadden verzameld rondom een kleine Weense delegatie bestaande uit een kok, een vvv-dame en een wijnmeneer. Met prachtige rode schorten (de Weense huiskleur, komt dat even goed uit!) werd binnen no time gezamenlijk een driegangendiner in elkaar gezet.

Rundvlees in gelei
martinawillmannAlthans, kok Martina Willmann had al een en ander voorbereid, zoals het meest intrigerende deel: het gekookte rundvlees in gelei dat al in glaasjes in de koelkast stond. Daarop gingen miniblokjes gemarineerde biet en een toefje room met mierikswortel (‘Kren’, op z’n Weens). Daarna getruffeerde kalfsschnitzel (lees: platte gehaktballen – vanmiddag het recept hier online!) met aardappelpuree en gesauteerde paddestoelen en warme flensjes met abrikozenjam toe.

WeltLIEner
De wijnmeneer bleef maar lekkere wijn schenken, van echte Weense wijngaarden, en leerde ons en passant ook dat je Grüner Veltliner uitspreekt als ‘Grüner WeltLIEner’. Altijd handig. Al met al een genoeglijke avond hoewel de Weense keuken niet bepaald licht op de maag kan worden genoemd. En of dit nu hét schoolvoorbeeld is van de moderne keuken? Ik weet het niet. Het lijkt erop alsof ik hoognodig een keertje naar Wenen moet…

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Er komt een Culinaire Kalender 2011

Op naar 2012!

Stem op je favoriete culikalendercover!

Vorig bericht: « Bonsai basilicum – the end
Volgend bericht: Weense gehaktballen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN