• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 september 2009

Verkiezing kookboek van het jaar 2009

kookboekvanhetjaar2009Het begint langzaam maar zeker een begrip te worden, de verkiezing van kookboek van het jaar. Tijd voor een telefoontje met initiatiefnemer Fusina Verloop om haar eens nader aan de tand te voelen over de voor uitgevers en auteurs zo onhandig vervroegde inzendtermijn (morgen!). Drie jaar geleden riep zij deze verkiezing in het leven voor zowel Nederlandse als vertaalde kookboeken. Vorig jaar kwam daar de Gouden Garde Publieksprijs bij, die jarenlang ergens had liggen verstoffen, en dit jaar is er weer een noviteit: twee extra categoriën. Fusina: “Chefskookboeken en kleine initiatieven, zeg maar high end en low end. De chefsboeken worden door de vakjury vaak opzij gelegd omdat ze niet zo geschikt zijn voor het grote publiek, maar er verschijnen er juist steeds meer van. Aan de andere kant heb je de doe-het-zelvers, de kleinschalige bijzondere initiatieven die anders niet zo opgemerkt worden.”

Zes weken stemmen
Vorig jaar was de inzendtermijn voor boeken op 1 oktober, terwijl de meeste kookboeken in Nederland pas in de loop van de maand oktober uitkomen, traditioneel dé start van het kookboekenseizoen. Dit jaar is de inzendtermijn gek genoeg juist vervroegd, naar 15 september. Waarom? Fusina: “Dat is gebeurd  op verzoek van de boekhandels, zodat zij meer tijd hebben om aandacht te geven aan de genomineerde boeken. Zo heeft het publiek nu zes weken de tijd in plaats van vier om te stemmen voor de Gouden Garde publieksprijs. Naar achteren schuiven kan niet, want dan wordt het te dicht op de sinterklaasperiode.”

11 maanden uitproberen
Boeken die te laat zijn, doen gewoon volgend jaar mee. Maar is dat niet mosterd na de maaltijd? Gaat niet automatisch de meeste aandacht uit naar de verse waar, niet naar boeken die al elf maanden oud zijn? De uitgevers morren, maar Fusina heeft nog een extra argument paraat: “Een leesboek lees je ff snel uit en je hebt een mening, maar een kookboek moet je toch echt uitproberen. Bij boeken die al langer verkrijgbaar zijn, heeft zowel vakjury als het publiek dat ook daadwerkelijk kunnen doen. ”

Feestje voor boekenmakers
De genomineerden worden bekendgemaakt op vrijdag 18 september tijdens het driedaagse evenement De Smaakparade in Almere. De definitieve prijzen worden toegekend op dinsdagmiddag 3 november. Ook dat is anders. De vorige jaren was er een open zaterdags evenement voor het lezerspubliek, nu wordt puur gemikt op de professionele boekenwereld zelf. Fusina: “Dat was ook altijd het oorspronkelijke idee, een ontmoetingsplek voor de kookboekenmakers, dus auteurs, fotografen, vormgevers en uitgevers, als een soort tegenhanger voor het boekenbal.”

Meedoen?
Uitgevers die hun boeken nog willen inleveren moeten snel zijn: morgen vergadert de vakjury en moeten de boeken binnenzijn. Kijk op de website kookboekvanhetjaar.nl voor het inschrijfformulier.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

3x foodbloggerskookboek

Vegetarisch kookboek GreenDelicious

Kookboek Koken met stoom

Vorig bericht: « Weense gehaktballen
Volgend bericht: Masterchef professional 2009 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN