Vandaag een heus kliekjesrecept uit het Broodtrommelboek, om mee te geven aan je kind. Niet nu, want het is herfstvakantie, maar volgende week bijvoorbeeld. Niet met brood, maar een ander leuk idee, namelijk een potje appelkruimel, of appel crumble. Voor dat ene zielige appeltje dat nog ergens rondslingert. Je hebt er wel een glazen potje en een oven voor nodig. En hup vooruit, we doen er nog een lekker drankje bij ook.
Nodig voor de appelkruimel (1 persoon):
1 appel
kneepje citroensap
wat suiker
snufje kaneel
schep vla
wat oude biscuitjes
“Die zielige laatste appel op de fruitschaal met zijn verschrompelde velletje schreeuwt om verlossing! Doe hem en jezelf een lol: schil hem, snij hem in stukjes, meng de stukjes met een beetje citroensap, een schep suiker en wat kaneel. Stop het mengsel in een leeg jam- of Hak-potje, schep er een dot vla op en dek af met verkruimelde oude biscuitjes. Die mogen best slof zijn, zoals ze in Twente zeggen.
Zet het potje met inhoud 10 minuten in de oven op 180°C. Pas op! Het potje wordt heet! Doe dit nooit met een gewoon glad. Dat zou kunnen barsten. Na afkoelen deksel op de pot, sticker erop en vergeet er geen lepeltje bij te doen.”
Plus: honing-limoen milkshake
“In die bijna-lege honingpot giet je het laatste mestje melk en het sap van die halve limoen van gisteren. Door het schudden in de tas shaket je honing-limoen milkshake vanzelf.”
Dit recept komt uit het Broodtrommelboek van Marije Vogelzang, lees hier de recensie.