• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 november 2009

Appel-vijgencake met noten

appeldadelcakeHet gisteren besproken boekje Appels & Peren roept onherroepelijk een enorme baklust naar boven. Waar zijn m’n ovenwanten? Met stip het recept waar ik het meeste zin in kreeg was Appel-vijgencake met noten. Een cake die het midden houdt tussen een taart en een toetje en die je niet maakt in een ronde taartvorm, maar in een bakblik. Eventueel warm te serveren met een bolletje ijs erbij.

Nodig voor 16 stukken:

Vulling:
2 grote, stevige appels, in kleine blokjes
2 el honing
2 el versgeperst sinaasappelsap
2 el appelsap of water
250 g gedroogde vijgen, fijngehakt

Deeg:
375 g bloem
145 g lichtbruine suiker (tja dit is een Engels kookboek. Gewone Hollandse witte suiker kan ook prima!)
250 g boter, in blokjes
flinke snuf zout
½ tl kaneel
125 g pecan/hazel/walnoten of amandelen, fijngehakt

Vulling:
Verwarm de oven voor op 190°C. Meng in een grote pan appels, honing, sinaasappelsap en appelsap of water. Zet afgedekt op laag vuur en laat 10-15 minuten pruttelen tot de appels zacht zijn. Druk de stukjes appel plat met een pollepel. Voeg de vijgen toe en laat het geheel onafgedekt nog 5 minuten pruttelen tot ook de vijgen zacht zijn. Vroeg extra appelsap of water toe als het geheel te dik lijkt. Prak alles met een pollepel tot een grove puree. Laat afkoelen.

Deeg:
Meng in een keukenmachine alle ingrediënten behalve de nootjes tot een kruimelig mengsel. Of doe dat in een kom met een mes of je vingers. Druk de helft van het deeg in een ingevette rechthoekige ovenschaal van 33 x 23 cm. Verdeel het appel-vijgenmengsel erover. Roer de noten door de rest van het deeg en strooi dat met de hand in een gelijkmatige laag over de cake. Bak 30-40 minuten. Laat afkoelen in de vorm en snij daarna in 16 stukken. Je kunt die volgens de auteur 7-10 dagen bewaren in een luchtdichte doos, maar het lijkt me sterk dat je zolang weerstand kunt bieden aan deze lekkernij.
 
Dit recept komt uit het boek Koken met Appels & Peren, lees hier de recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Spek en bonen

Rosbief met rode biet

Jus met gehaktbal

Vorig bericht: « Kookboek appels en peren
Volgend bericht: Kookboek Pompoen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN