• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 december 2009

Rode bietjes voor dummies

Gek genoeg heb ik ruim driekwart van mijn leven doorgebracht als bietjesontwijker. Ik had niks met bietjes. Vroeger bij ons thuis heten ze ‘rode kroten’, misschien dat dat ook meespeelde. Jek. Als het enigszins kon, liep ik met een grote boog om bietjes heen. Maar ineens, zoals dat soms kan gaan, sloeg de liefde alsnog toe. Bietjes zijn namelijk heerlijk. Als je maar weet wat je ermee moet doen. En zolang je niet denkt dat bietjes in een potje bietjes zijn. Dat zijn namelijk lafzoete rode gevallen en dat is heel iets anders.

Waar te koop?
Voor ongekookte bietjes moet je iets verder kijken dan je neus lang is. De supermarkt heeft helaas ze zelden of nooit, maar je vindt ze wel volop op de markt, bij de betere groenteboer en in de natuurwinkel. chioggiabietenAls je geluk hebt, vind je in de zomer Chioggia-bietjes, in allerlei kleuren (wit, geel, roze) met als je ze in plakjes snijdt fraai zichtbare ringen De winter is meer de tijd van de echte stoere rode biet. Ook niets mis mee.

In de pan
Bietjes moet je lang koken voor ze gaar zijn, reken op zeker een uur. Zorg dat ze schoongeboend zijn en verwijder eventuele hinderlijke slierten. Beslist niet schillen, dan ‘bloeden ze leeg’ in het kookwater en zijn ze na afloop niet zo mooi rood meer. Zet op met zoveel water tot ze onderstaan, breng aan de kook en laat op zacht vuur een uur sudderen. Duw erop met je vinger om te kijken of ze al zacht zijn. Liever niet met een vork in prikken vanwege eerdergenoemd leegbloedgevaar.

In de oven
De lekkerste bietjesmethode vind ik roosteren in de oven, dat zorgt voor de meest intense smaak. Probeer het maar eens, zo moeilijk is het niet. ingepaktebietenWas elk bietje schoon onder de kraan en verpak per stuk in een velletje aluminiumfolie. (Voor de goede orde: glimmende kant binnen of buiten maakt helemaal niks uit.) Leg een uur in de oven op 200 graden. Juist dat folie zorgt ervoor dat de bietjes hun natuurlijke zoete smaak in volle glorie kunnen ontplooien. Waarom apart verpakken? Dan worden ze beter gaar dan wanneer je ze allemaal bij elkaar stopt. Geloof mij nou maar…

Voorgekookte bietjes
Mocht je echt geen uurtje over hebben, dan kun je ook voorgekookte bietjes nemen. Die zijn overal verkrijgbaar bij de groenteboer en supermarkt, meestal per vier (vacuüm) verpakt. Je moet nog wel even de schil erafhalen, maar die zit nogal los, dus die gaat er makkelijk af. Verder kun je ze meteen gebruiken. Vooral niet meer koken of in de oven doen dus, dat hoeft juist niet meer. Maar, eerlijk is eerlijk, als je de ovenmethode volgt, zijn bietjes echt veel lekkerder, veel intenser van smaak. Zo moeilijk is dat niet hoor, bietjes in de oven leggen en de wekker zetten. Maar in ieder geval dus nooit van die treurige bietjes uit een pot nemen, dan blijf ook jij een bietjesontwijker…

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bietensalade met linzen

Doorgeschoten rucola

Rosbief met rode biet

Vorig bericht: « Speculaasbrokken
Volgend bericht: Kookboek: Samen! Koken voor de groep »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN