Medewerkers in de gezondheidszorg die tot hun schrik ineens moeten koken voor een groep (patiënten, cliënten, bejaarden danwel gehandicapten) kunnen hun handen uit het haar halen. Zojuist verscheen het buitengemeen praktische kookboek Samen! Koken voor de groep.
Gesneden koek
Vroeger was het simpel. In verzorgings- en bejaardentehuizen was één grote gaarkeuken waar de warme prak vandaan kwam. Voortschrijdend inzicht leidde ertoe dat steeds meer instellingen kozen voor kleine woonvormen van een man of tien. En daar hoort ook kleinschalig koken bij. Maar zo klein is tien nou ook weer niet, voor veel medewerkers is koken voor een groep althans geen gesneden koek. Ik heb zelf al eens hierover gesproken op een congres over Kleinschalig wonen en word sindsdien met enige regelmaat bestookt met wanhopige mailtjes. Maar voortaan kan ik ze doorverwijzen naar dit kookboek.
Mister Kitchen
Het kookboek Samen is uitgegeven door Gemiva-SVG Groep, een zorgaanbieder in Zuid-Holland voor mensen met een handicap. De inhoud is bedacht door Mister Kitchen, een ondernemend culinair trio bestaande uit Daan Faber, Maarten Hoekstra en Igor Sorko, tevens oprichters van het masculinaire weblog Cheffen, inmiddels helaas op sterven na dood . De heren zijn niet over één nacht ijs gegaan. Ze begonnen met een uitgebreid rondje langs de instellingen, waar ze in de vorm van 15 workshops zijn gaan koken met begeleiders en patiënten om erachter te komen waar precies de knelpunten zaten en waar nu eigenlijk behoefte aan was.
Oerhollands
Het resultaat is een vrolijk en uitermate praktisch boek. De recepten zijn goedkoop (budget: 2 à 3,50 euro pp) en eenvoudig. Ze worden stap voor stap beschreven, met zowel drie kleine foto’s van de tussenstappen als een grote van het eindresultaat. Dat is steevast een bord of pan van boven gefotografeerd, steeds op een ander kleedje, waardoor het een beetje doet denken aan die kookboekenserie Kookschool. Hele gangbare en vaak oerhollandse dingen als karbonaadjes met appelmoes, sukadelapjes, chili con carne, speklapjes met puree en klassieke asperges (‘Niet duur in het seizoen’) maar ook wat onalledaagser werk als poussins, jambalaya van kip, Italiaans gehaktbrood en tom ka kai.
Olijke portretfoto’s
Dit alles gelardeerd met handige tips van hardware tot hygiëne en op elke pagina een zowel mooie als olijke portretfoto van workshop-deelnemers met steeds een ingrediënt of kookattribuut in de hand. Alleen zou het kunnen dat verzorgenden uit andere richtingen, met name de ouderenzorg, juist door al die foto’s van gehandicapten niet meteen zien dat dit boek ook voor hen geschikt is. Daarom kan ik me goed voorstellen dat er op termijn ook een wat algemenere editie komt. Gat in de markt, als je het mij vraagt.
Het boek Samen! Koken voor de groep is niet verkrijgbaar in de boekhandel, alleen via de website van Gemiva voor 18,95 euro (plus 2,20 euro verzendkosten).
Morgenochtend een recept van vispakketjes uit het boek!