• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 juni 2010

Kookboek Bagels

Tja, een kookboek over bagels getiteld Bagels. ‘Uit New York’, staat erbij plus ‘en ook nog een paar donuts’. Amerikanen hebben wat met ronde broodjes met een gat erin. Het is niet anders. De Amerikaan Marc Grossman komt uit New York, waar bagels op elke straathoek vrij verkrijgbaar zijn. Dat ging hij pas missen toen hij naar Parijs verhuisde. In plaats van zich logischerwijze te storten op de geneugtes van de Franse keuken en die uit zijn home town te vergeten, kreeg hij heimwee naar de echte bagel. Die hij uit arren moede toen maar zelf ging bakken en daar bleek hij vervolgens tijden zoet mee. Ja, zo ontstaan obsessies. En wie kan hem dat kwalijk nemen? Hebben Nederlanders in den vreemde ook niet een hardnekkig verlangen naar stroopwafels en hagelslag?

Flagel en bialy
Enfin, terug naar de bagels. Ik dacht altijd dat ze bolletjes deeg maakten en daar een gat in prikten, maar nee. Je hoort er worstjes van te maken en die op te rollen en goed aan elkaar te plakken. Weet ik sinds dit boek. Ik kende alleen witte en bruine bagels, en die met sesam en maanzaad, maar er blijken veel meer soorten te zijn, nooit geweten. Hij kan van maïsmeel, met zongedroogde tomaten. De pumpernickel oogt bijna zwart, die met rozijnen en kaneel een beetje eng. En soms hebben ze eigen namen, zoals de flagel of de bialy. De bagels zelf worden genummerd, van 1 tot en met 10, maar het boek kent verder geen paginacijfers en ook al geen index. Erg onhandig.

13 fases
Met een donut zul je mij nooit aantreffen, maar een bagel lust ik best op z’n tijd. Alleen, om ze nou zelf te gaan bakken? Dat gaat mij wat ver. Al was het maar omdat het zo omslachtig is. Het boek legt het overigens keurig stap voor stap uit, in wel 13 fases. Deeg kneden, bagels vormen, laten rijzen, eerst pocheren in kokend water en dan bakken in de oven. Pfff. Much ado about nothing? Maar misschien weet ik niet wat ik mis omdat ik nog nooit een echte New Yorkse bagel heb geproefd. Enfin. Doe mij maar een croissantje.

Morgen een bagel-beleg-recept uit het boek.

Marc Grossman, Bagels uit New York, uitgeverij Becht, ISBN 9789023012962, € 9,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Koken met Karin Handboek Oven

CUISINE, 1000 klassiekers uit de Franse keuken

Kookboekenoogst 2009

Vorig bericht: « Italiaans recept met sperziebonen
Volgend bericht: Vegetarische bagel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN