• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 juli 2010

Snelle aardbeienjam (3 minuten)

Door het warme weer zijn de aardbeien zo snel rijp, dat de kwekers ze niet meer kwijtraken aan de winkels. Of die arme plantjes worden verwoest door onverwacht optredende noodweer. Altijd wat. Maar wij consumenten kunnen helpen hoor. Hoe? Door veel aardbeien te eten. Veel meer dan we nu doen. Vergeet niet: straks is het seizoen onherroepelijk voorbij, en hebben we spijt als haren op ons hoofd dat we niet meer aardbeien gegeten hebben. Nu kan het nog!

Tijdens zo’n hoosbui vond ik het nodig om mijn voorraadkast eens uit te mesten en ineens kwam ik een zakje jamsuiker tegen uit Frankrijk. Om supersnel jam mee te maken, zonder koken. 200 gram aardbeien pureren met de inhoud van dit zakje (ook 200 gram) en dan in een potje doen. Dat was alles. Gelukkig was ik ook in een pureerfase met mijn geleende Philips Robus staafmixer, dus dat kwam mooi uit. In 3 minuten was ik klaar! Het uitzoeken en afwassen van een leuk potje koste nog de meeste tijd.

Bij het eerste hapje proefde ik nog duidelijk de suikerkristallen, maar de volgende ochtend aan de ontbijttafel bleek het mirakel: echte jamstructuur, maar dan wel met een overweldigende fruitsmaak.  Zo fris, zo fruitig! Wel een tikje aan de zoete kant, ik had misschien best meer aardbeien kunnen nemen. Deze jam is slechts 2 weken houdbaar, maar dat is geen probleem; hij is zo lekker dat het een wonder zou zijn als hij de 2 weken überhaupt haalt.

Hamvraag blijft natuurlijk of je dit niet ook gewoon met gewone suiker kunt doen? Volgens het ingrediëntenlijstje zit er behalve suiker ook citroenzuur, plantaardige olie en carrageen in. Dat laatste is een soort geleermiddel, dus dat zal de oorzaak wel zijn dat hij zo jammig proeft ondanks dat je de vruchten niet gekookt hebt. Maar in het gifgidsje staat carrageen gerangschikt onder ‘oranje’, bovendien voorzien van de opmerking ‘pas op’. Hmm, da’s nou toch jammer.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Groenetomatenjam

Lambada weer in het land

Pruimenchutney

Vorig bericht: « Culinair woordenboek Engels-Nederlands
Volgend bericht: Zelf champignons kweken »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN