• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

24 juli 2010

Heimweekeuken: gemberbier

Ik ontdekte dat we in De Heimweekeuken (mijn zaterdagse rubriek in Trouw) nog nooit een drankje hebben gehad, dus in het kader van de broodnodige variatie gaat het vandaag over gemberbier. Of liever gezegd ginger ale, want zo noemt mijn kokende/illustrerende collega Yvette van Boven dat zelfgemaakte drankje uit haar jeugd in Ierland.

Muesli-ouders
Yvette: “Ik heb echt van die muesli-ouders. Mijn moeder was van de verantwoorde opvoeding, geen snoep, alles zonder suiker, houten speelgoed, geen televisie. Hooguit een derdehands Barbie, maar dan wel met zelfgenaaide kleertjes en zelfgetimmerde meubeltjes. Mijn vader werkte als tuin- en landschapsarchitect in Ierland; pas op mijn tiende kwam ik naar Nederland. In de jaren 60-70 was er nog niet zoveel in het arme Ierland, dus zelf maken was er heel normaal, van jam tot Christmas pudding. In de koelkast groeide altijd een yoghurtplant (een soort kwal) en mijn zusje Sophie en ik bakten shortbread en maakten onze eigen kaas.

Zoemzoem
We woonden in Dundrum, vlakbij Dublin, in heel klein straatje waar alle kinderen alsmaar bij elkaar de tuinen door renden. Ik weet nog goed dat de buren een fizzy popmachine kregen. Een plastic gevaarte waar je pillen in moest doe, dan een flesje eraan hangen, zoemzoem, en dan had je priklimonade in allerlei knalkleuren. Elk kind mocht zelf een smaakje kiezen uit een doos met allemaal buisjes. Het zorgde voor een ware limonadehausse in de straat. Maar het mocht niet elke dag, ik denk omdat buurvrouw Margret dat te duur vond worden met al die kinderen. Meestal kregen we gewoon zwarte thee, met heel veel melk erin.

Stoer
Die machine heeft enorme indruk gemaakt want oh, wat vonden mijn zusje en ik dat geweldig gaaf. Dat wilden wij ook! Maar frisdrank was slecht voor onze tanden, dus wij kregen thuis verantwoorde zwarte bessensiroop aangelengd met water. Totdat mijn moeder begon met het maken van ginger ale, gemberbier. Nu hadden wij ook koolzuurlimonade, maar dan tenminste zonder rotzooi. Wij vonden het bovendien reuze stoer, je had toch het gevoel of je alcohol dronk.”

Recept gemberbier (ginger ale)

Nodig voor 1½ liter:
2 duimlengtes verse gember, sap van 1 citroen, ± 1½ liter lauwwarm water, 150 g rietsuiker (of naar smaak), ¼ theelepel gist, 1 schone petfles van 1½ liter inhoud

Yvette van Boven heeft het alles zelf maken met de paplepel ingegoten gekregen, wat resulteerde in een dik kookboek dat een dezer dagen verschijnt: Home made (uitgeverij Fontaine). Een boek vol recepten uit haar jeugd in Ierland, maar ook van kampeervakanties in Frankrijk en van haar eigen restaurant en cateringbedrijf in Amsterdam.

Dit recept van gemberbier komt uit het boek en is een heerlijke en zeer verfrissende dorstlesser. Ondanks de naam is het toch echt limonade, zonder alcohol. Het koolzuur ontstaat door de toevoeging van gist, waarvoor je gewone droge gist neemt uit zo’n zakje. Je kunt het zelf zo gemberig of citroenig maken als je wilt. De rietsuiker zorgt voor een beige kleurtje, maar het drankje is wel wat lichter dan kant en klaar in flessen gekochte ginger ale.

Bereiding:
Rasp de gember op een fijne rasp tot pulp. Doe dat in een kom en roer het citroensap erdoor. Giet een deel van het lauwwarme water erbij en roer de suiker en de gist erdoor tot het wat oplost (hoeft niet helemaal). Giet alles door een trechter in de petfles en vul de fles bij met het water tot circa 5 cm onder de rand. Doe de fles vooral niet te vol, dan kan hij ontploffen. En neem om diezelfde reden altijd een plastic fles, geen glazen fles. Laat het nu zeker 12 uur op kamertemperatuur staan. Net zo lang tot de fles keihard voelt. Dan is het goed gaan gisten. Laat het anders nog even staan, maar doe dit maximaal 48 uur. Zet de fles dan gelijk in de koelkast om ijskoud te worden. Wees voorzichtig met het losdraaien van de dop! Schenk eventueel eerst nog door een theezeefje; de gemberpulp zit vooral in de eerste twee glazen, maar vies is het niet, je kunt het ook gewoon opdrinken. Serveer eventueel met schijfjes citroen en ijsblokjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gebakken schol met remoulade

Vierkazensaus

Bietenwraps met doperwtenpuree

Vorig bericht: « Salade met aubergine
Volgend bericht: Vers op je bord »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN