• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

19 augustus 2010

Taartenboek I love cake

Is het toeval dat net nu de BBC een nieuwe taartenbakwedstrijd begonnen is, er ook twee fikse taartboeken op mijn bureau beland zijn? Om te beginnen I love cake, taart en toetjes van Trish Deseine. In het Engels heet ‘ie I love cake, maar in het Nederlands zijn daar dus die taart en koekjes aan toegevoegd, wat de titel toch wat minder, hoe zal ik het zeggen, catchy maakt. Maar goed, in het Engels noemen ze van alles ‘cake’ waar wij dat eigenlijk alleen doen bij zo’n langwerpig geval zonder verdere poespas.

Drie keer chocoladecake
Dit boek toont duidelijk dat de Engelsen echt een beduidend grotere bakcultuur hebben dan wij. Waar wij onze hoogtepunten beperken tot hotelcake, boterkoek en appeltaart, geeft dit boek een werkelijk duizelingwekkende hoeveelheid variaties ten beste. Dat maakt het ook zichtbaar een Engels boek, met al die Madeira cake en Victoria sponge. Heel prettig: het boek begint met allerlei basistechnieken van verschillende soorten cake. En ook worden bijvoorbeeld drie verschillende recepturen voor chocoladecake getoond in de vorm van drie doorgesneden plakjes waardoor je duidelijk het verschil in structuur ziet. Kijk, dat noem ik nou eens klantvriendelijk.

Lemon cake of citroencake?
Grappig om te zien hoe de vertaalsters zichtbaar hebben zitten worstelen. Recepttitels zijn vaak, maar niet altijd, onvertaald gebleven, waardoor je een Carrot Cake hebt naast een Citroencake. Maar er is ook weer een Crunchy top lemon cake. En ondanks de koekjes op de cover kent het boek zelf alleen recepten voor cookies. Ik trof zelfs wat grappige multilinguale creaties aan als Apple Strudel (waarom geen appelstrudel?) en Chocolate chestnut cognac Torte. En mocht er iets mislukken, dan geldt ‘Better luck next time’. Wat is er mis met good old ‘Volgende keer beter?’ Anyway.

Franse wave
Gek genoeg is dit Engels ogende boek oorspronkelijk uitgegeven in Parijs (in het Frans?). Daarom verheugend genoeg ook een lekkere Franse wave met financiers, cannelés bordelais, carrés van roze biscuits de Reims en natuurlijk de onvermijdelijke madeleines. Ook fijn: een speciale pagina gewijd aan onmisbare buitenlandse bakproducten zoals black treacle, cream of tartar en bicarbonate of soda. En eentje met ‘Help mijn cake is mislukt’ vol verklaringen wat je verkeerd gedaan hebt, heel handig.

Al met al een fijn boek waarmee je voorlopig niet uitgebakken bent. Alleen wel oppassen: op al dat glanzend zwarte papier krijg je wel snel veel vieze vlekken. Zelfs met schone vingers.

Trish Deseine, I love cake, taart en koekjes, uitgeverij Becht, ISBN 9789023012771, € 24,90

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Paastaart met chocola

Snelle bramentaart

Kookboek Rijntjes Keukengeheimen

Vorig bericht: « Great British Bake Off
Volgend bericht: Dadel-banaancake »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN