Zoals beloofd vandaag een recept uit het gisteren besproken boek I love cake, taart en toetjes. En ja, ik weet ook wel dat ‘dadel banaan cake’ een grammaticale gruwel is, maar Google raakt van slag van dadel-banaancake. Nou vooruit dan maar. Op de foto ziet hij er prachtig uit en bovendien ben ik gek op dadels, dus deze lijkt me wel wat. Een bananenfan ben ik daarentegen niet heel erg, maar ach, die neem ik in dit geval graag op de koop toe.
Over koop gesproken, koop wel een beetje sappige dadels (tip: de Turk!), niet van die uitgedroogde gevallen. Het recept gaat uit van lichtgezouten boter, dat hebben wij hier zelden in huis. Maar je kunt ook gewone boter gebruiken en dan een snufje zout toevoegen. Hij wordt niet gebakken in wat wij een cakevorm noemen (een langwerpige), maar een vierkant bakblik. Heb je die niet, dan kan een ronde springvorm natuurlijk ook.
Nodig voor 1 cake (8 personen)
250 g dadels zonder pit
1 dl water
Sap en rasp van 1 citroen
2 overrijpe bananen
180 g zachte boter
180 g suiker
3 eieren
225 g bloem
1,5 tl bakpoeder
snufje zout
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een vierkante bakvorm van 20×20 cm in met boter en bepoeder met bloem.
Hou 5 à 6 dadels apart. Doe de overige dadels in een steelpan met water, citroensap en –rasp. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken tot de dadels zacht zijn. Pureer de (ik neem aan uitgelekte, KmK) dadels met de staafmixer. Prak de bananen met een vork fijn (of neem de staafmixer, als je die nu toch uit de la hebt getrokken, KmK). Klop de boter en de suiker tot een wit schuimig mengsel. Voeg de bananenpuree en de eieren toe en klop goed door. Zeef bloem, bakpoeder en een snufje zout erboven en klop erdoor tot een glad mengsel. Schep de helft van het beslag in de vorm. Verdeel er de dadelpuree over. Schep de rest van het beslag in de vorm. Snij de achtergehouden dadels in dunne plakjes en verdeel ze over de cake.
Bak de cake ongeveer 75 minuten of net zo lang tot de bovenkant stevig en goudbruin is. Neem uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Verwijder dan de vorm en laat de cake verder afkoelen.
Dit recept komt uit het boek I love cake, taart en toetjes. Lees hier mijn recensie.