Zoekend naar een gerecht in het nieuwe boek Veg! waar ik het gisteren over had, viel mijn oog op de ‘Winterse roerbak met Chinees vijfkruidenpoeder’. Ha, dat poeder had ik toevallig al in huis. Nu alleen de rest nog, een fijne berg groente. Alleen bleek ik bij thuiskomst de rode peper gegeten, had ik in tegenstelling tot wat ik dacht geen eiernoedels meer in huis, alleen mihoen, en bleek er ook ineens rijstwijn in te moeten, die ik ook niet in huis had, dus dat werd sherry. Ik weet het niet hoor, gaat het bij jullie thuis nou ook zo? Elke keer als ik braaf andermans recept probeer te maken, komt er van alles tussen. Enfin, ik geef hier het recept à la Hugh Fearnley-Whittingstall.
Nodig voor 2 (!) personen:
1 grote wortel
1 kleine pastinaak
100 g shiitake/kastanjechampignons
100 g spruitjes, schoongemaakt
2 nestjes snelkookeiernoedels (50 g)
2 el zonnebloemolie
1 middelgrote ui, fijngesneden
½-1 rode chilipeper, fijngehakt (zonder zaadjes)
1 knoflookteen, fijngesneden
flinke snuf suiker
2 el sojasaus
2 el rijstwijn
½ tl Chinees vijfkruidenpoeder
1 limoen
zout & peper
Snij de wortel en pastinaak* in dunne reepjes, de paddestoelen en spruitjes in dunne plakjes. Kook de noedels alvast gaar en laat uitlekken volgens aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in de wok, roerbak de ui 1 minuut. Dan de wortel en pastinaak erbij en 2 minuten roerbakken. Van Hugh moeten nu de paddestoelen erbij, maar ik zou toch echt eerst de spruitjes erbij doen (sorry Hugh) en de knoflook, en dan na een paar minuten als die taaie groene rakkers een beetje zacht beginnen te worden de champignons, want die gaan razendsnel. Breng goed op smaak met zout, peper en suiker. Nou blijkt Hugh in zijn recept die hele chilipeper vergeten (ah, wat fijn dat andere receptenschrijvers dat nou ook wel eens hebben!), maar ik was ‘m überhaupt vergeten te kopen (oeps), dus om toch de balans niet uit het oog te verliezen deed ik er wat chilivlokken bij uit zo’n molentje. Schep alle groente uit de wok. (Waar laat je die dan eigenlijk? Bijvoorbeeld in de pan waar de noedels in gekookt hebben, want die liggen namelijk intussen weer uit te lekken in een vergiet.) Draai het vuur onder de wok laag en voeg de sojasaus, rijstwijn (ik deed dus sherry, niet 2 lepeltjes maar gewoon lekker een scheut, maar Engelse lepels zijn zoals bekend sowieso veel groter dan de onze; heb je ooit Nigella op tv wel eens ‘een lepel’ ergens in zien doen? Juist, ik bedoel maar), vijfkruidenpoeder en de noedels toe. Roerbak een minuut, doe de groente terug erbij en schep alles op hoog vuur door elkaar. Schep in kommen en serveer met een stuk limoen om uit te knijpen.
*) Nu ik het recept overtyp, zie ik pas dat de pastinaak in plakjes had gemoeten! Terwijl ik enorm mijn best heb staan doen om er fraaie juliennereepjes van te maken. Had dus helegaar niet gehoeven. Geeft wel een fijn mondgevoel, die mooie reepjes, dat dan weer wel.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Veg!, lees hier mijn artikel.