Van E621 (glutamaat) is bekend dat fabrikanten het expres over de chips strooien om te zorgen dat je altijd die hele zak meteen leegeet. Wat o wat strooit Donna Hay toch over haar boeken uit? Mevrouw Hay is een mirakel. Nu heeft ze alweer zo’n tongstrelend kookboek af, Seizoenskookboek geheten. Groot (25 x 28 cm), dik (320 pagina’s) en met waanzinnige foto’s van gerechten die je stuk voor stuk wilt gaan maken.
Magazine
Hoe krijgt ze zo’n productiesnelheid voor elkaar? Ik was nog lang niet klaar met dat vorige grote dikke boek dat krap een jaar geleden uitkwam, No time to cook. Nu luidt de ondertitel van het boek ‘de beste recepten uit donna hay magazine’, dus dat wijst erop dat het een bundeling is van recepten die ze toch nog had liggen. Maar is dat erg? Niet als je dat magazine niet hebt.
Hemeltje
Het boek is, hoe kan het ook anders, ingedeeld volgens de vier seizoenen, en die zijn weer gesplitst in ‘hartig’ en ‘zoet’. En werkelijk álles is even lekker in beeld gebracht. Als ik me alleen even tot de zomer beperk is het al moeilijk kiezen tussen de garnalen en stro-aardappeltjes met aïoli van groene olijven, de mini-quiches met geitenkaas en vijg, de tonijnspiezen met koriander, sesam en limoen en och hemeltje lief, wat liggen die rode mulletjes met kerstomaat en knoflookkruim me ontzettend toe te lachen. Een boek om gek van te worden. En dan moeten de frambozentaart en vierkante pavlova nog komen, hoewel die bij haar overigens onder het voorjaar vallen.
Perfect
Je moet er wel tegen kunnen dat in de wereld van mevrouw Hay alles perfect is. Dat begint al met die onmogelijk volle appelbomen op de cover. Of zijn die erin gephotoshopt? De herfst is bij haar nooit nat, guur en ongezellig, maar fotogeniek met leuke kinderen en thermosflessen warme chocolademelk in een pittoresk najaarsbos. In de winter worden er doodleuk buiten mosselen gegeten op een gezellig vuurtje aan het strand. Dat zie ik mezelf in januari op Zandvoort toch niet zo snel doen. Maar in Australië is het nooit echt naar weer, toch? Ach, ons klimaat is dan weer geschikt voor het lekker wegkruipen op de bank met een dik kookboek.
Morgen gaan we koken uit het boek. Althans…
Donna Hay, Seizoenskookboek, uitgeverij Van Dishoeck, ISBN, 9789047514695, € 34,99