• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 september 2010

Gefrituurde courgettebloemen

Tijdens de Kunsthal Kookt kreeg ik van de superenthousiaste courgettekweker Johan Zwinkels een doosje courgettebloemen mee. Hij noemt ze zelf ‘courgette fleur’, maar dat lijkt me hetzelfde. Een van mijn grote favorieten aller tijden. Afgelopen zomer in Italië heb ik ze weer talloze malen gegeten. Maar Nederlanders? Die kennen ze niet, en als ze de prachtige bloemen zien liggen bij de groenteboer, hebben ze geen idee wat ze ermee moeten. Behulpzaam als ik ben wil ik daar graag wat aan doen. Daarom vandaag een educatief stap-voor-staprecept, met plaatjes om het allemaal nog duidelijker te maken.

Dat noem ik nog eens zorgzaam verpakken, alsof het juwelen zijn: in een doos en dan ook weer in plastic hoesjes. Alleen wel veel afval…

Eenmaal uitgepakt zien ze er zo uit. Wat een beauties! Dit zijn de vrouwtjesbloemen, te herkennen aan de minicourgette die je er gratis en voor niks bijkrijgt. De mannetjesbloemen hebben alleen een steeltje.

Eerst de stampertjes binnenin verwijderen, die zijn bitter. Dat gaat het makkelijkst met een schaar. Overigens gaat dit hele proces het beste met courgettebloemen die al een dag oud zijn, dan zijn de bladeren ietsje slapper geworden en zijn ze makkelijker opzij (en straks weer dicht) te vouwen. Met krakendverse krokante bloemetjes is de kans groter dat de bloem scheurt.

Volgende stap: vullen! Een stukje mozzarella (voor 4 courgettebloemen is een half bolletje al voldoende) en 1 ansjovisje per bloem. Ik hou wel van hartig, maar mocht je dat te zout vinden, dan neem je een half ansjovisje per bloem.

Voorzichtig erin stoppen, de blaadjes weer dichtvouwen en met een zwierige krul aan het uiteinde zorgen dat de boel goed dichtzit.

Dan krijg je dus zoiets als hierboven. Alweer zo’n fraai plaatjes. We zijn hier reuze fotogeniek aan het kokkerelen, toch?

Nu komt het beslagje (hoeveelheid voor circa 4 courgettebloemen): 100 gram bloem en 1 dl koud bier eventjes door elkaar kloppen met een garde. Het moet lekker dik zijn, te dun beslag valt van je bloem af. Waarom bier? Tip van een Italiaanse mamma, dat zorgt voor een mooi krokant deegjasje. Heb je geen bier in huis? Neem dan bronwater (met bubbels) uit de koelkast. Koud vocht draagt ook weer bij aan de krokanterigheid. Geen zout toevoegen, daar hebben we die ansjovis al voor.

Pak de courgettebloem bij de courgette beet en haal het kopje al draaiend door het beslag. Ik doe alleen de bloem in beslag, niet de courgette zelf, maar leef je gerust uit als je daar zin in hebt. Je kunt ze éénv oor één erdoor halen en dan bakken, maar je kunt ze net zo goed allemaal door het beslag halen en dan naast elkaar op een bord leggen zodat alles klaar is. Dat is eigenlijk wel zo makkelijk.

En nu is het bakken geblazen, hoewel ik gek genoeg vergeten ben om daar een foto van te maken. Een frituurpan is niet nodig, ik doe het zelf gewoon in een pannetje met een dikke bodem (wel eentje nemen waar de bloem met courgette inpast zonder meteen klem te zitten tussen de wanden…). Ruime laag plantaardige olie erin verhitten. Hoe weet je of de olie heet genoeg is? Gooi er een klein stukje brood in, als dat meteen gaat pruttelen en bakken, is het goed. Hou de courgettebloem vast bij de courgette, dus de bloem naar beneden, en laat in de olie zakken. In een kleine pan bak je er één tegelijk. Draai halverwege om zodat ook de andere kant mooi goudbruin bakt. Een minuutje per courgettebloem is voldoende, dan is het beslag gebakken en de dunne courgettes zijn ook gaar. Vis eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier terwijl je de volgende bakt.

En dan zien ze er zo uit:


Sausje erbij? Nee hoor, niet nodig. Dit is van zichzelf al zo heerlijk!

Waar vindt een mens courgettebloemen? Vraag ernaar bij de groenteboer, hij kan ze altijd voor je bestellen. Of bestel ze online via de Culinaire versmarkt of Bestelvers.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Walnotenbroodjes

The Taste of Life Basics

Pizza met snijbiet

Vorig bericht: « Kookboek Rick Stein ontdekt de Oriënt
Volgend bericht: Vegetarisch kookboek Mega vega »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN