• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 september 2010

Kookboek Smaakvrienden

Wow. Nou krijg ik toch een hoop kookboeken op mijn deurmat, maar van deze was ik helemaal fietsen. Smaakvrienden en ik gaan dikke vrienden worden, dat voel ik aan mijn theewater. Dit bijzondere boek is geschreven door meesterkok Angélique Schmeinck die altijd met verrassende dingen komt, of het nu gaat om koken in een luchtballon of creatieve kooktheatervoorstellingen. In dit boek laat ze zien hoe je kunt leren combineren met groenten. Sterker nog het belooft je oneindige culinaire inspiratie. En dat is niets teveel gezegd. Al na de 35 pagina’s introductie duizelt het me. En dan moet het echte avontuur nog beginnen.Smaakvrienden

Kriebels
Alle mogelijke groenten passeren alfabetisch de revue, en ze krijgen elk twee pagina’s. Eerst wat uitleg: hoe worden ze geteeld, hoe herken je of ze vers zijn, wat zijn de belangrijkste soorten, zelfs hier en daar een schiladvies erbij. Dan een blokje met inspiraties. Bij aubergine is dat bijvoorbeeld: Gegrilde aubergine + Gepofte rode paprika + Basilicum + Mozzarella. Of Roergebakken aubergine + Groene asperge + Balsamicovinaigrette + Parmezaan. En dan nog zes. Een beetje ervaren kok krijgt hier meteen fijne kriebels van.

Microrecept
Soms is er ook een microrecept, een ultrakort opgeschreven recept, ook weer vooral bedoeld voor de kok die aan twee woorden genoeg heeft. Maar dan! Een op het eerste gezicht nogal complex schema met nog veel meer inspiratie, maar dan in de vorm van losse suggesties om zelf mee aan de slag te gaan. Welke groenten passen er goed bij, welke soorten vlees, vis, kaas-zuivel-ei, meelspijs, kruiden, specerijen, dressing? Daarbij wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen boezemvrienden (de bekende duo’s als tomaat-basilicum bijvoorbeeld), maar ook de spannende vrienden, voor onverwachte smaakcombinaties (zoals tomaat-okra of tomaat-watermeloen). Wat een ideeën, wat een mogelijkheden!

Woeste associaties
Maar hoewel Angélique dus van alles voor je heeft uitgezocht, moet je wel zelf aan de slag. Zelf complete gerechten bedenken, zelf kijken hoe je dat aan gaat pakken. Maar vooral: zelf nog veel meer nieuwe combinaties verzinnen. Daar gaat ook het laatste hoofdstuk van het boek over. Dat is helemaal een duizelingwekkende verzameling van woeste associaties in springerige vormgeving die je willen aanzetten tot out-of-the-box denken en creatief culinair brainstormen.

Groentebavarois
En dan ben ik het tussenliggende hoofdstuk nog vergeten. Dat is gewijd aan bereidingen en juist weer heel erg praktisch en buitengemeen informatief. Ook hier weer in alfabetische vorm uitleg over zeer uiteenlopende zaken als bakken, braden, blancheren enzovoorts. Maar ook groentebavarois (ja! van witte asperge + saffraan of Gepofte gele paprika + vanille!), en boter-met-een-smaakje, of hartige crème brûlée maken, of een bitterbal van paddenstoelenragout + boerenkool.

Inspiratie voor het leven
Een droom van een boek. Niet direct geschikt voor de onervaren kok; ondanks de schat aan informatie vermoed ik dat een beginnende enthousiasteling hier door de bomen het bos niet ziet. Er zijn geen recepten om je aan vast te kunnen klampen (behalve de ieniemienie micro-recepten), bij ingrediënten staan nooit hoeveelheden en foto’s van gerechten zijn er al helemaal niet. Maar iedereen die een beetje geïnteresseerd is in lekker eten, kan hier voor de rest van z’n leven inspiratie uit halen.

Morgen een microrecept uit het boek!

Naschrift: intussen is het boek in een nieuwe versie verschenen bij een andere uitgeverij, met een toepasselijk groene (groente!) cover, en daarna verscheen ook een gele, over fruit. Ook al een aanrader.
smaakvrienden

Angélique Schmeinck, Smaakvrienden – groenten, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045201481, € 39,95

Angélique Schmeinck, Smaakvrienden – fruit, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045201580, € 39,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Coronakoken: 3x herdruk

Kookboekje: Bewust koken zonder e-nummers

Eten & leven met kanker

Vorig bericht: « Caesar Salad
Volgend bericht: Auberginerolletjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN