Eigenlijk ziet alles in het gisteren besproken kookboek Boeko Kita er heerlijk uit. Toch maar eens beginnen met de Ajam besengek, die me eerlijk gezegd vooral triggerde vanwege die gekke naam. Gelukkig staat de vertaling er steeds achter: Geurige kipdrumsticks in kokossaus. Ook fijn.
Nodig voor 4-6 personen:
8 kipdrumsticks
Zout
4 eetl citroensap
60 ml zonnebloemolie
1 rode ui, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
1 rode lombok, in de lengte opengesneden en zaadjes verwijderd
Ketoembar, djintan en laos, 1 theelepel van elk
2 salamblaadjes
3 serehstengels, gepeld en in stukken gesneden
1 bouillonblokje
2 eetl ketjap manis
200 ml kokosmelk
1 eetl suiker
Bestrooi de drumsticks met zout en leg zeg in een schaal met het citroensap. Laat ze 1 uur marineren. Verhit de olie in een braadpan en bak de drumsticks ronom in 10 minuten goudbruin. Maal rode ui, ui, lombok en kruiden fijn in een vijzel*. Schenk bijna alle olie uit de pan en bak het uienmengsel in de pan glazig. Voeg de salamblaadjes en de stukken sereh toe en bak ze even mee. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en schenk ketjap, kokosmelk en overgebleven marinade erbij. Breng op smaak met suiker. Laat de saus 5 minuten zachtjes koken. Leg de kipdrumsticks in de saus en laat ze zachtjes 30 minuten koken.
*) Ik neem aan dat ze hier een cobek bedoelen? Zo’n loodzware wrijfsteen waar je van die mooie natte pasta’s in kunt maken. Niet zo’n klein rond dingetje om wat korianderzaadjes in fijn te stampen. Maar een keukenmachine mag vast ook wel. Nee dat is niet hetzelfde, maar een Indische kennis doet dat ook dus sindsdien voel ik me helemaal gerustgesteld.
Dit recept komt uit het kookboek Boeko Kita, lees hier mijn recensie.