• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

9 juni 2015

Satésaus hot

Maandenlang heb ik mij wild geërgerd aan een televisiereclame waarin mensen bij een vriend op bezoek gaan voor een etentje en dan allemaal hun eigen pot kant-en-klare satésaus meenemen. Vooral het beeld van de feestelijke eettafel met in het midden een, ik kan het niet anders omschrijven, trog vol bruine smurrie om met het ganse gezelschap in te dippen. Ronduit onsmakelijk.

Uit een pot: Wijko Satésaus kant en klaar Hot
Water, pinda’s 24%, suiker, sojasaus (water, sojabonen, zout, tarwe, conserveermiddel (kaliumsorbaat)), azijn, aroma’s, weipoeder, sambal (rode pepers 1,1%, zout, water, voedingszuur (azijnzuur), conserveermiddel (benzoëzuur)), raapzaadolie, gemodificeerd zetmeel, specerijen, zout, stabilisatoren (E420, E472e), gember, emulgator (sojalecithine,), tarwezetmeel, voedingszuur (melkzuur), zuurteregelaar (natriumlactaat), ui, conserveermiddel (kaliumsorbaat), verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom), kleurstoffen ( karamel, paprika-extract), antioxidant (E306), rundvleesextract.

satesaus hotEn dat terwijl ik nota bene hou van satésaus. Of pindasaus, het verschil is mij nooit helemaal duidelijk geworden. Het maakt gourmetten tenminste draaglijk. Broodje bal? Pindasaus erbij. Patatje-pinda? Kom maar door. À propos, wist u dat frietbarretjes ineens helemaal de bom zijn in Italië? Overal schieten ze als paddestoelen uit de grond, liefst met ‘Amsterdam’ in de titel. Alleen is de pindasaus als begeleider van die goudgeel gefrituurde aardappelstaafjes er nog niet doorgedrongen. Kennelijk een brug te ver.

Intussen is in eigen land het barbecueseizoen weer voor geopend verklaard. De commercial is vervangen door een buitenluchtversie, wederom met een grote bak satésaus als centrale blikvanger, al is hij dit keer gelukkig iets minder prominent van formaat. Naar keuze in de smaken naturel, hot, kokos, ketjap of kruidig.

Mijn eigen satésausrecept is dat allemaal ineen. Ooit losgepeuterd van een Maleisische kok die op een piepklein eilandje in de Zuid-Chinese zee elke dag met minimale middelen de heerlijkste gerechten op tafel wist te toveren. Alleen van mayonaise had hij nog nooit gehoord. Een culinaire uitwisseling was het gevolg: ik deed hem voor hoe je mayo maakt, hij leerde mij zijn satésaus. Goeie deal.

Zelf maken?
Nodig voor 1 bakje:
100 g ongezouten pinda’s
2 rode Spaanse pepers
1 flinke sjalot
1 knoflookteen
1 dobbelsteen trassie
1 limoen
200 ml kokosmelk
1 eetl suiker
snuf zout
scheutje plantaardige olie

Maal de pinda’s, pepers (naar keuze met of zonder zaadjes voor wie het meer of minder hot wil), sjalot, knoflook en trassie fijn in de keukenmachine. Of stamp op z’n Maleisisch de hele boel fijn in een vijzel, maar dat is wel even een klus. Verhit wat olie in een pan met antiaanbaklaag en bak deze pasta op hoog vuur in een paar minuten al omscheppend gaar en geurig. Pers de limoen uit en voeg sap en kokosmelk toe aan de pan, samen met wat suiker en een snufje zout. Laat een paar minuten pruttelen. Te pittig uitgevallen? Zwak de boel af met een scheutje zoete ketjap manis of nog wat suiker.

Tips:

  1. De stinkende smaakmaker trassie (garnalenpasta) uit de toko is wat mij betreft een onmisbare smaakmaker. Daarmee is deze saus niet geschikt voor vegetariërs, nee. Maar in die van Wijko zit rundvleesextract. Dus.
  2. Een kneep limoen (of citroen) geeft een fris accent en is belangrijk voor de smaakbalans.
  3. De Spaanse peper is ook te vervangen door een lepeltje (of twee) sambal.

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Tarte tatin van kweeperen

Rabarbergalette

Antipakjesavond: viscuisine

Vorig bericht: « Campingkoken met Karin in Groeten van Max
Volgend bericht: Lemon meringue pie #nopakjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN