Vandaag natuurlijk een toepasselijk recept voor antipakjesavond. Of voor morgen op pakjesavond, is ook goed. Kruidnootjes hadden we gisteren al, vandaag komt de banketstaaf aan de beurt. Wie maakt die Sinterklaas-lekkernij nou ooit zelf? Terwijl het reuze meevalt, vooral die amandelspijs. Want daar draait het om bij banketstaven en banketletters: een rijke, smeuïge vulling van amandelspijs omhuld door een knapperig (liefst warm) jasje van roomboterbladerdeeg. Als het goed is dan. Amandelen zijn duur, dus ooit kwam een krenterige bakker op het idee om ze te vervangen door goedkope bonen. En die roomboter kon ook best margarine zijn, dat merkte toch niemand. Nu zitten we al jaren met de gebakken peren, zie ook gevulde koeken en dito speculaas.
Neem nou deze letter van Frijling. Weliswaar keurig met roomboter (14,5%), maar met een spijsvulling bestaande uit ‘suiker, sojabonen, witte bonen, rijstebloem, plantaardige olie, gemodificeerd aardappelzetmeel, kipeiwit, glucosestroop, abrikozenpitten, dextrose en stabilisator (E420)’. Dat kan beter én lekkerder!
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.