Ik hou erg van prei. Liefst jonge preitjes, niet van die taaie dikke balken, daar kun je maar beter soep van koken. Bladerend in het vanmorgen besproken boek Groente viel de keuze dan al snel op deze kekke preitjes uit de grillpan.
Nodig:
6 preitjes, schoongemaakt (stugge groene bladeren verwijderd en doormidden gesneden)
9-10 eetl olijfolie
4 eetl balsamicoazijn
1 knoflookteentje
1 ui, gesnipperd (ik zou eerder een sjalot nemen!)
Klein handje basilicum, fijngesneden
Klein handje koriander
1 lente-uitje, fijngesneden
1 rode chilipeper, in dunne ringetjes, zonder zaadlijst
Smeer de prei in met 1-2 eetl olijfolie. Verhit een grillpan op hoog vuur en leg de prei erin. Grillbak ze tot er rondom mooie streepjes op staan en haal ze uit de pan. Maak intussen een mengsel van 8 eetl olijfolie, azijn, knoflook, ui, basilicum, koriander, lente-ui en chilipeper. Leg de prei in een schaal en giet het oliemengsel erover terwijl de prei nog heet is. Laat circa 20 minuten marineren. Eet lauwwarm of koud.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek dat voluit Eigentijdse en veelzijdige recepten met groente heet, lees er hier meer over.