• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

25 december 2010

Kerstkransjes

Wie bakt er nou nog zelf koekjes? Het is niet meer van deze tijd en met supermarkten vol pakken in alle soorten en maten zou je wel gek wezen.

Uit een pakje: Van Doorn amandelkransjes
Inhoud: Tarwebloem, suiker, plantaardige oliën en vetten (palm-, kokos, en raapolie, aroma, kleurstof: E180a, emulgator: E471/E322, vitamine A/D3, voedingszuur: E270), amandelen (7%), lupinemeel, melkeiwit, invertsuiker, rijsmiddel: E500, zout.

kerstkransjes-pak

Maar als we eerlijk zijn: niets zo lekker als een zelfgebakken koekje. Al was het maar omdat je huis er zo heerlijk van gaat ruiken. Wel liggen er voor de thuisbakker tal van gevaren op de loer; al te vaak blijkt de nijvere huisvlijt uiteindelijk te hard, te droog, te vormeloos of domweg te verbrand. Nee dan de banketbakker, die heeft er tenminste voor doorgeleerd. Voor de lekkerste kerstkransjes ging ik dan ook te rade bij dé banketbakker (in ruste weliswaar) van Nederland: Cees Holtkamp. Het recept staat in zijn boek Koekje dat helaas finaal is uitverkocht. Maar er gloort hoop: in de loop van 2011 verschijnt er een goedkope herdruk.

Holtkamp zweert bij Zeeuws bloem, gemaakt van een graansoort met weinig gluten: ‘Daardoor smelten ze op de tong’. Verkrijgbaar bij molenaars, banketbakkers en de firma Holtkamp zelf. En anders neem je gewone bloem hoor, dat deed ik ook en zelfs toen waren ze heerlijk.

‘Jaja, maar is dat bakken niet een enorme hoop werk in vergelijking met een pak winkelkoekjes?’ hoor ik u vragen. Inderdaad. Maar je moet het ook niet zelf doen, je moet kinderen inschakelen. Die van jezelf of de buren. Kleinkinderen of neefjes. Die hangen toch maar achter de spelcomputer, en zo’n kerstvakantie duurt lang hoor! Je keuken is na afloop een slagveld, maar het levert de kids later wel onvergetelijke jeugdherinneringen op. Die wil je ze toch niet onthouden?

Zelf maken?
Nodig voor circa 30 stuks:
300 g (Zeeuws) bloem
200 g zachte boter
140 g witte basterdsuiker
1 eetl melk
1 theel bakpoeder
geraspte schil van ½ citroen
snufje zout

Garnering:
1 losgeklopt ei
100 g amandelschaafsel
75 g kristalsuiker

Meng de boter met basterdsuiker, melk en zout. Roer de geraspte citroenschil er doorheen. Kneed de gezeefde bloem en bakpoeder erdoor. Laat het deeg 1 uur in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 160°C. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 mm. Steek er met een uitsteekvorm kransjes uit. Kwast de koekjes in met losgeklopt ei, doop ze in het amandelschaafsel en vervolgens in de suiker. Leg ze op met bakpapier beklede bakplaten en bak ze in 15-20 minuten goudbruin.

Tips:

  1. Rol het deeg uit op een bebloemd vel bakpapier. Het rolt wat lastiger, maar de koekjes komen veel makkelijker los. Gebruik een pannenkoekmes.
  2. Heb je geen kransvormig stekertje? Een glas werkt ook.
  3. Een echt kransje heeft een gat, lang leve de appelboor.
  4. Let op: eerst amandelschaafsel, dan pas suiker, anders plakken de amandeltjes niet meer.
  5. Verkruimel het amandelschaafsel een beetje, anders bloezen ze zo over de randen (en het zorgvuldig gemaakte gat) heen.
  6. Elke oven is anders: blijf in de buurt, laat ze niet te donker worden!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

italiaanse aardappels

Italiaanse aardappels uit de oven met rozemarijn

Griekse salade

Groene rijst uit de oven

Vorig bericht: « Kerstmenu nagerecht: chocoladetulband
Volgend bericht: Kaasstengels »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN