De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 januari 2011

Preimousse

(4 personen)

Bereiden: 20 minuten (+ afkoelen)
Opstijven in de koelkast: 4 uur

Wie maakt er nou nog mousse? Terwijl het helemaal niet zo moeilijk is, en het een reuze feestelijk voorgerecht oplevert. Zoals deze fraai lichtgroene preimousse, lekker retro! Carnivoren serveren er een knapperig plakje spek bij.

Nodig:
2 flinke preien
1 dl + 2 eetl droge witte wijn
50 g boter
1,5 dl slagroom
3 blaadjes witte gelatine
zout en peper

Garnering:
paar takjes platte peterselie
paar sprietjes bieslook
scheutje olijfolie
optioneel: 4 sneetjes casinobrood
optioneel: 4 plakjes pancetta/ontbijtspek

  1. Week de gelatine in koud water.
  2. Snij de prei in fijne ringen, maar gebruik alleen het wit en het lichtgroen. Je moet 350 gram prei overhouden.
  3. Verhit de boter in een braadpan en laat hierin de prei 2 minuten zweten.
  4. Voeg zout en peper toe, draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de prei nog 10 minuten heel zacht stoven.
  5. Kook in een steelpannetje 1 dl wijn in tot er nog circa een derde over is.
  6. Pureer prei en ingekookte wijn glad met de staafmixer.
  7. Doe over in een grote kom en laat helemaal afkoelen.
  8. Breng in dezelfde steelpan twee eetl wijn aan de kook, los er van het vuur af de uitgeknepen vellen gelatine in op en roer dit mengsel door de prei.
  9. Klop de room stijf en spatel voorzichtig erdoor.
  10. Laat afgedekt in de koelkast in ca. 4 uur opstijven.

Garnering:

  1. Pureer de peterselieblaadjes met een scheut olie en zout en peper met de staafmixer tot een dressing.
  2. Optioneel: rooster het brood en (voor de niet-vegetarische variant) bak het spek knapperig.

Serveren:
Schep met een bevochtigde ijstang (of met twee lepels) per bord twee mooie bolletjes van de mousse. Trek er een zwierig randje peterselie-olie omheen. Garneer met bieslook en eventueel met toast en spek.

Tip voor vegetariërs:
Vanwege de gelatine is dit geen vegetarisch recept. Dat wordt het wel als je in plaats van gelatine agar agar gebruikt (te koop in de natuurwinkel).

Dit is de korte versie van het recept. Zie de leuke handgeschreven en geïllustreerde printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en variatiesuggesties!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Steak tartare van hert

IJs met Kürbiskernöl

linguine

Linguine met kerstomaatjes en gremolata

Vorig bericht: « Kerstkransjes
Volgend bericht: Kookboek Smaakvol »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN