• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 januari 2011

Nipponblades Japans keukenmes

Ik word bedolven onder de persberichten van goedbedoelende fabrikanten. Maar persberichten overtypen, daar zijn andere kanalen voor. Ik schrijf pas over dingen wanneer ik ze zelf aan den lijve ondervonden heb en liefst dan ook nog uitsluitend wanneer ik er enthousiast over ben. Ook voor afzeiken zijn immers legio andere kanalen.

Piepjonge firma
Neem nou messen. Ik heb natuurlijk al een blok vol, en onlangs ging ik geheel voor de bijl voor een fraai molenmes waar ik nog elke dag gelukkig mee ben, maar een authentiek Japans handgemaakt mes? Nee, dat had ik nog niet. De firma Nipponblades is nog piepjong en wordt gerund door de broers Koen en Thijs Wolters. Ze wilden me best een mes uitlenen. Kijk, da’s nou sympathiek.

Springende groente
Toen ik het mes eenmaal in de bus vond, begreep ik niet dat ze het aandurven om hun messen uit te lenen. Sterker nog, ik durfde er niet eens mee te snijden. De eerste twee weken heb ik er uitsluitend bewonderend naar gekeken. Het begint al bij de doos met Japanse haiku waarvan je op de website de vertaling kunt opzoeken. Het mes zelf zit gewikkeld in een Japanse krant, en wat voor een mes! Een achthoekig houten handvat met een prachtig moiré lemmet. En akelig scherp. Als je het mes náást de groente legt, zie je die al een stukje opzij springen van schrik.

Zoeven
Maar goed, een mes is om mee te snijden, dus uiteindelijk moest het er toch van komen. Om de vergelijking een beetje eerlijk te houden had ik mijn bestaande messen eens op een slijpbeurt getrakteerd, maar zelfs dan is de competitie oneerlijk. Het Japanse mes zoeft dat het een lieve lust heeft. Van een sjalotje tot een complete rosbief uit de oven, van winterpeen tot andijvie. Zelfs brood snijden gaat perfect, beter dan met zo’n gekarteld broodmes.

Achthoekig handvat
Alleen dat achthoekige handvat is even wennen, het ligt niet erg ergonomisch in de hand zoals je gewend bent van messen. Elke keer als je het mes oppakt valt dat weer op. Wel is het lekker licht, net als het molenmes, hoewel dat laatste als nadeel heeft dat het metalen lemmet snel verkleurt. Het Japanse lemmet niet, dat blijft na diverse snijsessies, ook met citroenen, even fraai moiré, alsof het net uit de doos komt.

Ambachtsman
Ik heb het even voor u opgezocht. Dat effect wordt bereikt met de zogenaamde ‘damascus-techniek’. Het mes wordt gemaakt van VG-10 staal, naar verluidt een zeer harde soort. Bij verhitting tot 1300 graden wordt het echter zacht. De staalmoleculen gaan dan door elkaar jojoën, maar terwijl messenmaker Hiroshi Katou (derde generatie ambachtsman uit Fuji) er met een pneumatische hamer op slaat, smelten ze samen. Het zachte materiaal dat overblijft wordt een aantal keer gevouwen, waardoor je dat patroon van laagjes krijgt. Ach, wat zou ik hem graag eens aan het werk zien.

Is er nog een nadeel aan het mes? Eh ja, de prijs. 165 euro is een flinke uitgave. Maar goed, voor een kunstwerk valt het wel weer mee.

Meer info: Nipponblades.nl

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pannendrama met Woll

Tang in de keuken

Lasagne met champignons en pesto

Vorig bericht: « Tom Kellerhuis: Het roer om
Volgend bericht: Tonijnsalade »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN