Vorige week kreeg ik een lekkermakende mail van een grapefruitpromotiefirma dat chef-kok Jean Beddington acht culinaire grapefruitrecepten had bedacht. De ‘New Florida Cuisine’ hebben we het dan over, met vis en groenten en smaken als munt en rode peper. En – het zal u niet verbazen – grapefruits. Ik ben groot liefhebber van met name roze grapefruits, die heb ik werkelijk altijd in huis. Voor een gemengd citrussapje, door een hartige salade of bij een toetje. En anders lepel ik er gewoon eentje uit voor het ontbijt.
Deze recepten gingen specifiek uit van de zogenaamde Florida grapefruit, dixit Beddington: “Hij heeft een andere geur, kleur en zoetheid dan je van grapefruits gewend bent. Hij heeft meer culinair potentieel dan wat je normaal bij een grapefruit denkt”. Dat wil ik graag van haar aannemen, dus ik moet hoognodig eens op zoek naar deze soort, even speuren naar een stickertje bij mijn groenteboer.
Van de acht recepten sprak de ceviche van heilbot met avocado en grapefruit mij bijzonder aan. En jou vast ook. Zoals dat meestal gaat met recepten van grote chefs, passen de instructies achterop een bierviltje. De hoeveelheden zijn voor 6 personen, wat een tikje fors is (hoe vaak heb je nou helemaal 6 man te eten?), maar pas de boel gerust aan voor een lekker doordeweekse têta à tête met je geliefde.
Nodig voor 6 personen:
1 pond heilbotfilet
2 rijpe avocado in blokjes gesneden
18 rode gehalveerde kerstomaatjes
18 gele gehalveerde kerstomaatjes
1 klein bosje koriander (bewaar een paar takjes voor de decoratie)
6 kleine kroppen Romeinse sla little gem*
Marinade:
sap van 2 limoenen
sap van 2 Florida grapefruits
2 kleine rode uien in dunne plakjes gesneden
1 teentje knoflook fijngehakt
1 eetlepel extra vergine olijfolie
1 hete chilipeper fijn gehakt
zout en peper
Meng alle ingrediënten voor de marinade en breng op smaak met zout en peper.
Snij de heilbot filet in behapbare stukjes en meng ze in de marinade. Dek af met huishoudfolie en zet het voor enkele uren in de koelkast.
Serveertip:
Snij de sla in reepjes en verdeel ze over 6 borden. Haal de vis uit de koelkast en meng het met de tomaatjes en avocado en de grof gesneden koriander. Verdeel de ceviche over de sla en versier met een paar takjes koriander.
*) Oei, ik weet niet hoe ieniemienie de kropjes zijn van de leverancier van Beddington’s, maar 6 kropjes lijkt mij al snel voor een weeshuis. Ik waarschuw maar even…
Naschrift: kropjes little gem dus, géén romaine sla. Met dank aan de attente reactie van ‘meneer Beddington’!