• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

7 maart 2011

Raymond Blanc’s Kitchen Secrets II

‘Adaaaaaam!’
Ha fijn, ze zijn weer terug met een nieuwe serie kookprogramma’s: de Franse tweesterrenchef Raymond Blanc en zijn Engelse keukenslaafje Adam. Elke maandagavond bij de BBC krijg je een duizelingwekkend kijkje in de keuken van restaurant Le Manoir aux Quat’ Saisons in Oxfordshire. De chef met het charmante accent-van-hier-tot-Tokyo is reuze goedlachs, maar is onder alle grapjes een zichtbare potentaat die nog nimmer zelf een schaal in de koelkast of in de oven heeft gezet, daar heeft hij namelijk personeel voor.

Killer smile
Zoals bovengenoemde Adam, een wat flegmatieke Engelsman die alle commando’s gelaten over zich heen laat gaan. ‘Lach eens een beetje!’ roept de chef. ‘No, a proper smile, that’s a killer smile!’ Maar als aan het eind van een langdurige bereidingswijze er ineens een prachtige Pièce montée croquembouche staat en die voor de net getrouwde Adam blijkt te zijn, ja dan ontdooit hij toch eindelijk.

Kaarsrecht
De aflevering van vorige week ging namelijk over patisserie. Citroencake, chocoladetaart met macarons en eclairs kwamen ook nog voorbij. Patisserie is exacte wetenschap, zo legt de meester uit. En als er maar 249 gram bloem in de kom blijkt te zitten, dan moet er toch echt (‘Adaaaam!’) nog 1 gram bloem bij. Overigens geeft hij dan weer wel ruiterlijk toe dat zijn eclairs niet zo perfect kaarsrecht zijn als zou moeten, maar hij doet het dan ook niet elke dag.

Walhalla
Elke aflevering bevat ook een excursie, dit keer naar Parijs, zoals bekend het walhalla der patisserie. Hij gaat op bezoek bij een oud-leerling van hem, ene Laurent, die een prachtige verzameling taartjes in zijn vitrine heeft staan. Voor degenen die net als ik spoorslags naar Parijs zouden willen afreizen: de naam van de winkel wordt helaas, helaas niet genoemd. Blanc wil graag een handje helpen en mag een toefje kastanjepuree spuiten op een gebakje. Dat valt nog niet mee, hij wordt voorzichtig terechtgewezen door Laurent. Als zoete wraak neemt Blanc even later een hap van ook alweer zo’n beeldschoon gevalletje waarbij hij zuinigjes opmerkt dat hij de smaakbalans anders had gedaan.

Recepten
Het gekke is wel dat soms de exacte hoeveelheden genoemd worden, en soms ook juist niet. Dus dan heb je keurig 240 gram bloem genoteerd, maar hoeveel eieren zijn dat nou daar in beeld? Geen probleem, de recepten staan gelukkig op de website van de BBC.

Raymond Blanc’s Kitchen Secrets, elke maandag van 21.30-22.00 uur op BBC2, herhaling zaterdagochtend om 12.30 uur.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

The Taste of Life Basics

Over De Kook professionals

Maartens moestuin

Vorig bericht: « Dipsaus carnaval
Volgend bericht: Het Diva Dieet »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN