Ze zijn er weer: Oliver, Prue en Matthew! De juryleden van Great British Menu treden elke vrijdag aan bij de BBC om te bepalen welke chef het lekkerste menu van de week heeft gekookt en dat gaat gepaard met een buitengemeen onderhoudend verbaal steekspel. En waar draait het allemaal om? Over wie er mag koken tijdens een groot banket ter ere van de Prince of Wales en de Duchess of Cornwall, oftewel Charles en Camilla. Maar die zitten niet slechts met z’n tweetjes aan het banket, ook een hele bups voedselproducenten is uitgenodigd.
Fraaie landgoederen
In deze serie draait namelijk alles om regionale producten en culinair erfgoed. Het is de bedoeling dat de deelnemende chefs zelf in hun eigen regio op zoek gaan naar nieuwe leveranciers via de National Trust, de organisatie die historische en natuurlijke monumenten beheert. Dus komen de chefs terecht bij vaak fraaie landgoederen waar soms letterlijk al eeuwenlang producten gekweekt worden. De pareltjes der natie!
Nieuwe generatie
Nog even het principe voor degenen die de eerdere series gemist hebben: in de voorrondes strijden drie koks per regio wekenlang steeds tegen elkaar. Elke dag weer. Op maandag koken ze een voorgerecht, op dinsdag een visgerecht, woensdag een hoofdgerecht en donderdag een toetje. Niet zomaar koks, nee, het gaat hier om de aankomende generatie sterrenchefs van Engeland die staan te trappelen om nu écht door te breken. En dat levert fenomenale televisie op.
Messcherp
Het spettert in de keuken van culinair en vocaal vuurwerk. Geweldig om zulke chefs aan het werk te zien terwijl ze stap voor stap hun gerechten creëren. Er wordt vaak smakelijk gelachen, maar de competitie is intussen messcherp. Nieuw element in deze serie is dat elke week een ouwe rot in het vak dient als aanjager van de drie. Hij beoordeelt alle gerechten en bepaalt op donderdag welke twee van de drie chefs op vrijdag mogen koken voor de juryleden. Die beoordelen op smaak, maar ook op het totale percentage locale ingrediënten.
GBM versus Over de Kook
Vergelijk voor de gein dit programma eens met het gelijktijdig uitgezonden Nederlandse programma Over de Kook, deze week niet met suffe amateurs maar met happige, jonge, beginnende koks. Wel lastig, want ze worden elke dag precies op hetzelfde tijdstip uitgezonden, maar daar zijn video- en dvd-recorders voor uitgevonden. Mijn stelling: GBM zou voor elke Nederlandse kok in opleiding verplichte lesstof moeten zijn.
Lees hier eerdere afleveringen over dit programma:
* Koken voor de Queen
* Koken voor de Fransen
* Het ultieme Britse kerstdiner
* Modern koken met Heston B
* Koken voor de soldaten uit Afghanistan
En intussen hebben ze zelfs hun eigen vermelding op Wikipedia.
Great British Menu, elke werkdag van 19.30-20.00 uur op BBC 2