• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 maart 2011

Documentaire Smakelijk eten!

Soms heb je van die films waarvan je niet zo goed weet wat je ervan vindt. Zoals Smakelijk eten. De documentaire draait vanaf vandaag in diverse bioscopen, maar ik zag hem al twee weken geleden. Prachtige beelden, daar niet van, maar ik ben ik er nog steeds niet helemaal uit.

Bekend verhaal
Even in het kort: de film is een drieluik over waar ons eten vandaan komt, althans, drie verschillende producten worden onder de loep genomen: soja uit Brazilië, boontjes uit Kenia en garnalen uit de Filippijnen. Eigenlijk zijn de verhalen al bekend, toch? De regenwouden (en tradities van indianenstammen) gaan in rap tempo in rook op vanwege al die sojavelden. Kenia gebruikt zijn schaarse water voor het kweken van mooie groene boontjes, die vervolgens het land uitgaan. Kunstmatige garnalenkwekerijen verdringen mangrovebossen, en daarmee de broedkamers voor jonge vissen. Althans, voor culinair geïnteresseerden wordt hier niets nieuws verteld. Tegelijkertijd denk ik dat er nog heel veel mensen zijn die het niet – of niet echt – weten. Vanuit dat oogpunt is elke documentaire over dit onderwerp meegenomen.

Bad guys
Walther Grotenhuis laat heel terecht de nuance zien, alle partijen komen aan het woord. Slurpt de grote boontjeskwekerij al het water op, of zijn het juist die honderden kleine boertjes? Is het geloosde afvalwater van de garnalenkwekerij nou juist viezer of schoner dan zeewater? Niets in het leven is zwart-wit, dat blijkt maar weer. Neem nou die woeste boeren in Brazilië die alsmaar oerwoud in de fik steken. De bad guys, toch? Ooit zijn ze gelokt door de overheid met mooie verhalen, maar intussen zitten ze muurvast. Om te kunnen overleven en de bank te kunnen betalen (en dan hebben we het hier over werkelijk immense bedragen), móeten ze wel steeds meer land gaan bewerken. De enige conclusie van de kijker is dat het allemaal hopeloos treurigstemmend is. Een toefje ironie à la Keuringsdienst van Waarde had hier wonderen gedaan.

Foute boel
Nog zoiets: hoe informatief moet een documentaire zijn? De mensen die in beeld komen worden niet echt geïntroduceerd. Zoals de twee Nederlanders in Kenia die we uitgebreid een broodje zien eten, maar hoe ze heten (Marco en Menno?) en wat ze nou doen (manager van iets?), ik heb het niet meegekregen. Het raarste is nog de vierde verhaallijn: tussen de buitenlandse beelden door zien we steeds twee Nederlandse jongens die boodschappen doen bij de Nederlandse groothandel en vervolgens een diner bereiden. De welingevoerde culi herkent onmiddellijk Daan Faber en Maarten Hoekstra van Mister Kitchen, maar die worden helemaal nergens genoemd, behalve ergens in de aftiteling. En voor wie zijn ze aan het koken? Geen idee. Maar dat de zich van geen kwaad bewust zijnde dinergasten aan het eind van de film blij het champagneglas heffen, dat is kennelijk foute boel.

Eten & film
Let op: verschillende restaurants bieden een speciaal menu aansluitend aan de film. Kijk hier op Iens.nl voor de adressen. Ook liggen er zowel in de restaurants als de bioscopen flyers met een foodquiz waarmee je drie andere voedseldocumentaires kunt winnen.

Dit is de trailer van de film:

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Io sono l’amore

Kabeljauw voor 10 personen

Bonenfilm ‘An’

Vorig bericht: « Het Diva Dieet
Volgend bericht: Bijzondere spatel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN