• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 februari 2016

Bonenfilm ‘An’

Ik heb pas onlangs voor het eerst gehoord over bonenpasta anko, en nu is er ineens een film over. Hoe toepasselijk, in het bonenjaar 2016. De Japanse film heet ‘An’, want ik heb intussen begrepen dat ‘anko’ en ‘an’ hetzelfde zijn: een zoete pasta op basis van die geinige paarsrode adukiboontjes, waar ik laatst met groot succes cake mee maakte.adukiboontjes
Maar nu dus een film. Daarin gaat de an(ko) niet door de cake, maar tussen twee kleine ronde cakejes, en dan heet de versnapering dorayaki. Die verkoopt de licht treurige, om niet te zeggen chagrijnige Sentaro in een kleine kiosk in Tokyo aan vooral buurtgenoten en giebelende schoolmeisjes. Tot er op een dag een oude dame langskomt, Tokue, die zegt dat z’n cakejes lekker zijn, maar niet de an. Ze komt terug met een plastic doosje zelfgemaakte an en voor het eerst zien we de kok opbloeien. Dát is pas heerlijk spul! an-2

Wat blijkt? Hij koopt zijn an kant en klaar in grote blikken bij de groothandel, tot afgrijzen van Tokue. Ze biedt zich aan als hulpkok en de volgende ochtend, nog voor het ochtendgloren, begint ze aan de eerste ketel zelfgemaakte bonenpasta. Voor Sentaro is het even schrikken hoeveel werk het is, want Tokue gelooft heilig dat gerechten pas lekker worden als je er veel aandacht en liefde in stopt. Ze luistert naar de bonen, ze hangt met haar neus boven de bonen, ze praat zelfs tegen de bonen. En als na uren voorbereiding de bonen met suiker vermengd worden en opnieuw in de pan gaan, zet ze het vuur uit, want ‘het zou onbeleefd zijn om de bonen nu al te koken, want ze moeten eerst aan het zoet wennen’. Eerst maar eens twee uur wachten.an-1
Nee, het is geen snelle film, nee. En niet iedereen zal ervan houden, maar als je je overgeeft aan het ritme en de mooie observaties (de seizoenen, de maan, het gefilterde zonlicht, de wapperende blaadjes in de wind, het zingende kanariepietje, de betoverende kersenbloesem, de plotse glimlach van het eenzame schoolmeisje), dan zit je toch warempel ineens twee uur lang heel mindful te wezen. En dat allemaal naar aanleiding van bonen.an-3

En nu snel maar weer eens die adukiboontjescake maken.adukibonencake

An. Drama. Regie Naomi Kawase. Met Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida. 113 min., in 22 zalen.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Boerencake

Film Julie & Julia

DVD Comme un chef

Vorig bericht: « Cake van adukibonen
Volgend bericht: Salade van Puy-linzen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN