• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 maart 2011

Babyhapje (ook voor volwassenen)

Ken je die commercial waarin peuters zitten te hannesen met doperwtjes, gevolgd door de dreigende slogan ‘Wist je dat 79% van de peuters in Nederland te weinig groenten binnenkrijgt’? Voor al die ontaarde mama’s en papa’s is redding echter nabij en het zit uiteraard in een potje. Van Olvarit. Tja.

Onherkenbare broccoli
Laatst was ik bij een blindproeftest van fabrieksbabypotjes, gehouden door culicollega’s Gees van Asperen en Imke van Amerom (lees ook mijn reportage in Trouw). Broccoli, pompoen en pastinaak bleken qua smaak totaal onherkenbaar, hun zelfgemaakte simpele pureetjes daarentegen waren heerlijk. Gees en Imke geven workshops babycooking (www.babycooking.nl) waarin ze laten zien hoe je in één moeite door kunt koken voor jezelf én voor je kind, met verse, eerlijke spullen.

Biologisch
Op mijn verzoek hebben ze vandaag een universeel grotemensenbabyrecept aangeleverd, geïnspireerd op een potje. Het heet voluit: “AH puur&eerlijk biologisch babymaaltijdhapje rijstschotel met broccoli en kip (8+ mnd)” en bestaat uit: water, 21% wortel, 15% broccoli, 11% aardappel, 8% kip, 4% rijst, lavas en peterselie, alles (behalve het water) van biologische oorsprong. Desalniettemin vonden zowel de dames als hun eigen kinderen het ronduit vies. En waarom het rijstschotel met broccoli heet als er vooral aardappels en wortel inzit, is ons allemaal een raadsel.

Gees en Imke bedachten een aardappel-wortel-kipschotel die zowel geschikt is voor volwassenen als (met wat kleine aanpassingen) voor baby’s.

Nodig voor 2 volwassen- en 4 babymaaltijden:
750 g kruimige aardappels (geschild gewicht)
300 g winterpeen
1 handje gehakte platte peterselie
6 blaadjes salie
1 stronk broccoli, in miniroosjes
300 g kipdijfilet
2 sneetjes oud brood
1 knoflookteentje
zeezout
klontje boter
olijfolie

Verwarm de grill-oven voor. Kook de aardappels (in vieren) en wortel (in plakken) gaar in water in 15-20 minuten. Maal het brood tot kruim in de keukenmachine of met een hakmolentje, samen met de helft van de peterselie. Hou 4 eetl van dit kruim apart (=de babyversie), meng de rest met gehakte knoflook en zout. Braad de kipdijfilets in hete olie rondom bruin. Leg het deksel half op de pan tegen eventueel spetteren. Fruit de laatste paar minuten de salieblaadjes mee. Kook de broccoliroosjes gaar in ± 5 minuten. Giet aardappel en wortel af en stamp met een klontje boter, de overige peterselie en eventueel wat kooknat tot een romige puree. Maal ±100 g gebakken kip fijn en meng met ± 300 g puree. Verdeel over 4 mini-ovenschaaltjes, bestrooi met het zoutloze peterseliebroodkruim en besprenkel met wat olijfolie. Breng de rest van de puree op smaak met zout en peper, vul hiermee een tweepersoonsovenschaal. Bedek met knoflookbroodkruim en wat klontjes boter (of olijfolie) en zet samen met de kleine schaaltjes even onder de hete grill.

Serveer voor jezelf met saliekip (peper en zout erover) en broccoli. Serveer een minischaaltje aan je baby, plus wat broccoliroosjes voor zo uit het handje. De overige drie schaaltjes zijn voorraad.

Tips:

  1. Door direct 4 minischaaltjes te maken creëer je een voorraadje voor drukke dagen of dagen waarop je zelf niet thuis eet. 2 dagen houdbaar in de koelkast, 3 maanden in de vriezer, wel goed afdekken met folie.
  2. Door de salie mee te bakken met de kip krijgt je baby alvast de lekkere smaak ervan mee.
  3. Voor baby’s eerste hapje (vanaf 6 maanden): puree van gekookte wortel met peterselie of een puree van gekookte broccoli met salie.
  4. Voor volwassenen: leg enkele salieblaadjes en wat Parmezaanse kaas op de kipdijfilets en wikkel er Parmaham omheen. Steek vast met een prikker en braad in de olie. Zout en peper zijn dan overbodig.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Sambal goreng boontjes

Ratatouille in een torentje

Bloemkoolsoep met stilton

Vorig bericht: « Bijzondere spatel
Volgend bericht: Beste Johannes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN