4 oktober is al sinds mensenheugenis Dierendag, maar staat intussen ook bekend als Eet-Geen-Dierendag. Vandaag dus een lekker diervrij recept, niet geheel toevallig natuurlijk uit mijn nieuwe vega kookboek: Groene roerbaknoedels.
Ook voor doorgewinterde carnivoren kan het geen kwaad om wat te minderen met vlees. Iedereen flexitariër! Goed voor jezelf, goed voor de planeet, goed voor de portemonnee. Althans, als je niet in plaats van een karbonaadje grijpt naar de kant-en-klare industriële vleesvervangers. Knutselvoer noem ik dat. Booming business want ondanks de goedkope ingrediënten vaak juist duurder dan vlees. Vind je het gek dat nu zelfs menig vleesproducent zich op deze lucratieve markt stort. Reuze knap allemaal, dat gegoochel met gerehydrateerde sojastructuur, zout, maltodextrine (lees: suiker), verdikkingsmiddel, plus voor de zekerheid toegevoegde aroma’s en vitamine B12, maar nu steeds duidelijker wordt dat we letterlijk ziek en dik worden van al dat zwaar bewerkte voedsel (voor intimi: ultra processed foods), moeten we daar toch echt mee oppassen.Des te jammer dus dat ons aller Voedingscentrum die kant-en-klare vleesvervangers uitsluitend beoordeelt op hoeveelheid zout of ze wel of niet in de schijf van vijf passen. Vorige week stuurden ze nog een lijstje ‘goedgekeurde’ vleesvervangers rond. En pas ergens helemaal onderaan in een voetnoot wordt vermeld dat er ook nog andere mogelijkheden zijn om vlees te vervangen, zoals eieren, peulvruchten, tofu of tempé. Nota bene ‘gezonde, duurzame en vaak minder dure alternatieven dan kant-en-klare vleesvervangers’, zeggen ze er zelf bij. Maak dáár dan je boodschap van, denk ik dan.
We zijn helaas in een sterke polarisatie verzand geraakt: ofwel je eet dieren (Kom niet aan mijn gehaktbal!) ofwel je eet geknutselde sojabrokken. Meer smaken zijn er niet. Alsof er niet ook nog een doodgewone tussenweg is, namelijk lekker eten zónder vlees of vis, maar mét puur-natuur vervangers als genoemde eieren, peulvruchten en tofu, maar zeker ook groente, noten, pinda’s, pitten en zaden.
Uit reacties merk ik dat vooral de liefhebbers van AGV’tjes (Aardappels-Groente-Vlees) het vaak nog lastig vinden, dat minderen met vlees. Snap ik. Als je de blinde vink weglaat, heb je een gat op je bord, tussen de krieltjes en de sperziebonen. Mijn tip: ga Aziatisch. Bijvoorbeeld in dit roerbakrecept. Niks geen geen gat op je bord. Tip twee: Kant-en-klare woksauzen zijn doorgaans niks meer of minder dan suiker, zout, smaakversterker en aroma’s. Een lekkere woksaus maak je net zo makkelijk zelf.Tip drie: Kies nou eens niet voor zo’n zak voorgesneden wokgroente, dat zijn vaak van die niksige reepjes en stukjes, bovendien niet zelden al flink uitgedroogd. Kies gewoon zelf wat verse groente, dat is veel lekkerder. Al kun je uiteraard ook kiezen voor diepvriesgroente: goedkoop en altijd geoogst in het seizoen.
Tip vier: Zie tip 4 hierboven. Met een handje geroosterde noten of pinda’s erover gestrooid, ben je helemaal gezond bezig.
Vaker een dagje zonder vlees?
Naast bovengenoemd recept staan er ook nog 114 andere lekkere diervrije recepten in mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes (4e druk alweer!). Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.