Hoe doen die Britten dat verdorie elke keer toch? Gewoon een ijzersterk programma maken over eten? Zonder gemuts, zonder gekonkel, zonder kandidaten, zonder showmater-topchefs die vooral zichzelf willen etaleren. Welnee, gewoon een kookprogramma met voedsel in de hoofdrol. Heus, het kan best hoor. In Engeland dan.
Couture-colbertje
Vanavond is het tweede deel van een nieuwe Britse serie: Great British Food Revival. In elke aflevering staan 2 ingrediënten centraal, waarmee 2 bekende Engelse koks voortvarend aan de slag gaan. Vorige week zagen we Michel Roux jr in de weer met brood. Hij vroeg aan een volstrekt humorloze grootindustrieel waarom hij toch van die vieze supermarktwitbroden de wereld instuurt: “Wij maken wat de klant vraagt”. Meneer Roux schudde maar eens zijn hoofd en ging langs bij een ambachtelijke bakker en zelfs mee het land op, om in zijn couture-colbertje te helpen graan oogsten.
Audrey Hepburn
Vervolgens ging hij natuurlijk de keuken in om een aantal recepten met ons te delen. Want hoe bak je ook al weer brood? Eigenlijk is het doodsimpel, blijkt maar weer eens. Er kwamen ook nog wat andere gerechten aan bod zoals een broodpudding plus diverse tips, zoals waarom je bij sommige gerechten toch echt beter zelf broodkruim kunt malen dan kant en klaar paneermeel gebruiken, “It would be like putting Audrey Hepburn in a cheap frock”. En als je hem ziet bakken en vervolgens intens genietend ziet snoepen van het resultaat, dan wil je werkelijk nog maar één ding: de keuken in.
Bruidsmeisje
Daarna mochten de Hairy Bikers hun liefde voor bloemkool tentoonspreiden, en dat deden ze met verve. ‘For too long cauliflower has been the bridesmaid to broccoli”. Gevolgd door een smakelijke bloemkoolgratin en coquilles met bloemkoolpuree. Geweldig leuk om naar te kijken, en buitengemeen enthousiasmerend.
Vanavond is de beurt aan Gregg Wallace (het kale jurylid uit Masterchef) over aardappels en Clarissa Dickson Wright (de enige overlevende van de legendarische Two Fat Ladies) over varkensvlees.
Great British Food Revival, elke woensdag van 21.00-22.00 uur op BBC2 (overigens meteen daarna op BBC1 gevolgd door Masterchef UK van 22.00-23.00 uur, als je toch bezig bent)