Mijn handen jeuken om weer flink aan het jammaken te gaan, niet onverstandig dus van auteur Ghillie James om nu haar kookboek Jam op de Nederlandse markt uit te brengen. Maar al bladerend stuit ik op van alles en nog wat, veel meer dan jam alleen. Inderdaad, niet voor niets luidt de ondertitel ‘Maak je eigen confituur, limonade, chutney, compote, drankje, pesto en nog veel meer!’. Plus de tegenwoordig kennelijk onvermijdelijke – evenals onvertaalde – aanbeveling van Jamie Oliver. Ach nou ja.
Basisrecepten
Fijn boek. Het begint al met een handig seizoensoverzicht van fruit en groente. Veel eenvoudige basisrecepten zonder poespas, aardbeienjam, sinaasappelmarmelade, mangochutney, je kent dat wel. Maar nog leuker zijn de recepten die je vervolgens met die zelfgemaakte jam, chutney, siroop, saus, salsa of pesto kunt maken. Zoals een beeldschone warme omgekeerde marmeladetaart of een citroen-passievruchtpotjes met rabarbermoes.
Lavendelsuiker
Of – want er zijn ook tal van hartige gerechten – kipspiesjes met mango-gembersaus of salade met gerookte forel en ingemaakte bietjes. Want het boek besteedt ook veel aandacht aan het inmaken van groenten, van eerdergenoemde rode bietjes tot rodekool, paprika en uitjes. Maar ook speciale gevallen als lavendelsuiker, vanillesuiker en een onmiddellijk-de-keuken-inrennen-en-maken zoete Thaise chilisaus komen aan bod.
Frambozencello
En niet te vergeten de bijzondere variaties op een thema, zoals frambozencello (als limoncello, maar dan met frambozen) en curd van grapefruit, frambozen en bloedsinaasappel. Hoe je in het winterseizoen (waar dat recept instaat) aan frambozen komt, staat er curieus genoeg niet bij, dus gooi voor de zekerheid deze zomer alvast wat frambozen in de vriezer.
Ghillie James, Jam, uitgeverij Becht, ISBN 9789023013167, € 18,50