Natuurlijk, gemak dient de mens enzo. Maar van die miezerige zakjes met croutons in de supermarkt word ik niet vrolijk. Desalniettemin duiken er steeds meer smaken op, kennelijk is het een enorm gat in de markt. Net als voorgebakken spekjes trouwens, ook zoiets geks. In kantenklaarversie zijn dat van die verschrompelde, halfverkruimelde dingetjes zonder kraak, smaak of geur. Zinloze mondvulling. En als er nou íets makkelijk is, dan is het wel spekjes uitbakken, wat bovendien lekker ruikt, alsof je je enorm culinair staat uit te sloven.
Uit een zakje: Calvé croutons ui knoflook
Inhoud: Croutons 78% (tarwebloem, plantaardige olie, zout, gist, ui, knoflook, gistextract, aroma, chilipeper), gebakken ui 17% (ui, plantaardig vet), ui 4,5%, peterselie.
Maar goed, we hadden het over croutons. Heb je prefab croutons wel eens goed bekeken? Piepkleine knetterharde bonkjes, levensgevaarlijk voor je dure kronen. Een goede crouton daarentegen is knapperig van buiten en bros van binnen. Heus, een crouton kan een waar gastronomisch genot zijn, hoe bescheiden ook. Het promoveert een beetje niksige salade meteen tot iets substantieels maar bovenal is het een slimme manier om van je oude brood af te komen. Want we gooien met z’n allen genant veel brood weg. Wacht even, zou de hausse aan supermarktcroutons wellicht een duurzaamheidsproject zijn van bakkers die hun overtollige restjes vercroutonneren? Een loffelijk streven natuurlijk, maar het feit blijft dat ze zelfgemaakt toch echt veel lekkerder zijn.
Knoflooksmaak hoeft niet, is wel een pré. Alleen heeft knoflook de hinderlijke gewoonte om te verbranden en voor zwarte spikkeltjes te zorgen. Dat gebeurt niet als je knoflookolie maakt.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
4 (oudbakken) boterhammen
2 flinke knoflooktenen
ferme scheut olijfolie
Plet de knoflooktenen en verwarm ze zachtjes in een ferme scheut olijfolie tot het lekker ruikt. Vis de knoflook eruit en gooi weg. Verwijder de korstjes van het brood en snij in dobbelsteentjes.
Panmethode: Verhit de knoflookolie in een koekenpan. Doe de blokjes brood erin en bak al omscheppend in een paar minuten goudbruin.
Ovenmethode: Verwarm de oven voor op 225°C. Strooi de blokjes brood op een bakplaat en hussel om met de hete knoflookolie. Bak in een minuut of 8 goudbruin en knapperig, halverwege een keertje omscheppen.
Laat de croutons meteen na het bakken even uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze desgewenst met wat zout.
Tips:
- Wie zegt dat croutons altijd van wit brood moeten? Volkorencroutons kan ook prima. Neem ook eens ciabatta of Indiaas naanbrood, da’s weer eens wat anders.
- Knoflookteen pletten? Een groot (koks)mes er plat opleggen en er met je vuist een mep op geven. Het schilletje floept er nu af, dat mag in de vuilnisbak, de teen zelf is gekneusd, waardoor hij makkelijker zijn smaak afgeeft. En hij is nog min of meer heel, zodat je hem straks makkelijk in z’n geheel weer uit de olie kunt vissen.
- Ovenmethode: een vel bakpapier eronder scheelt afwas.
- Light (maar wel minder smakelijk): brood roosteren in het broodrooster en in blokjes snijden.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .