Een van mijn allereerste uitzendbaantjes in de grote stad, tevens het begin van mijn culinaire carrière, was het tijdens de zomervakantie invallen voor de kantinejuffrouw van een reclamebureau. Een Duitse dame die er al sinds mensenheugenis werkte en die finaal onmisbaar was, ware het niet dat ze toch af en toe met vakantie wilde. Dan werd er met tegenzin een uitzendkracht ingehuurd waarna het voltallige personeel twee weken lang zuchtte dat men de Kartoffelsalat van Hildegard (of was het nou Hannelore?) zo miste.
Die kregen ze bij mij niet, ik had op die prille leeftijd geen idee hoe je dat moest maken en Hildegard (of was het nou Helmwige?) had mij bovendien in het geheel geen instructies in die richting nagelaten. Die omissie was overigens niet toevallig, ontdekte ik later, want het recept bleekt strikt familiegeheim. Maar broodjes smeren kon ik gelukkig als de beste, dus werd ik tandenknarsend getolereerd als vakantievervanger.
Kant-en-klaar: Johma Kartoffelsalade
Inhoud: Gestoomde aardappel 58%, plantaardige olie, water, ui, suiker, aroma’s (gluten, melk, selderij, tarwe), conserveermiddelen E200/E210, gemodificeerd zetmeel, kleurstof E160a, kruiden en specerijen, mosterd, scharreleidooier, verdikkingsmiddelen E412/E415, voedingszuren E260/E330, zout.
Intussen heb ik jarenlang de tijd gehad om mijzelf de kneepjes eigen te maken van een puike aardappelsalade. Het makkelijke van deze variant: je kunt hem prima van tevoren klaarmaken en je hoeft de aardappels niet te schillen. Intussen heb ik echter jarenlang de tijd gehad om mijzelf de kneepjes eigen te maken van een puike aardappelsalade. Je kunt hem prima van tevoren klaarmaken en je hoeft de aardappels niet te schillen. En niet met mayonaise, zoals altijd in die kant-en-klaaraardappelsalades, maar lekker licht en luchtig met olijfolie. Geschikt als bijgerecht, maar ook voor een picknick of koud buffet, of als makkelijke campingmaaltijd.
Zelf maken? Mijn recept voor Italiaanse aardappelsalade is intussen opgenomen in mijn kookboek Zónder pakjes & zakjes 1 (in de uitgebreide versie, vanaf de 6e druk), en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.