• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 oktober 2011

Kookboek Sauzen van Erik van Loo

Een echte kok herken je aan het feit of hij sauzen kan maken. Erik van Loo van Restaurant Parkheuvel weet er alles van, sterker nog, hij heeft een heus ‘basissauzenstelsel’. En hij is zo vriendelijk geweest om dat voor ons, gewone stervelingen, in boekvorm te gieten. Sauzen heet het boek, en het is zonder meer fraai. En verrassend down to earth. ‘Elke bouillon begint met koud water en wups’. Wups? Wortel-ui-prei-selderij. Zijn uitgangspunt: ‘[ Saus is de basis van een gerecht. Het vormt de verbindende schakel tussen de verschillende componenten en slaat de brug van spijs naar wijn.’ Geen speld tussen te krijgen.

Gunnen
Maar nu? Sauzen maken is niet moeilijk, het kost alleen een beetje tijd. Het grote geheim? Reductie, want ‘Bruin water smaakt naar niks’. Maar zorg vooral voor een vriezer met daarin altijd een voorraadje castric, visbouillon, kippenbouillon, kalfsbouillon, gevogeltejus en kalfsjus, dan kun je alle mogelijke sauzen aan. ‘Die basis moet je jezelf gunnen, zo simpel is het’. Gloeps. Aan de slag dan maar.

Zilveren letters
Het boek is onderverdeeld in drie soorten sauzen: warm, koud en dessert. Eerst bovengenoemd basismateriaal voor de vriezer, dan de sauzen die je daar vervolgens allemaal mee kunt maken. Alleen jammer dat er niet altijd bijstaat wat je met een saus kunt. Waarbij serveer je bijvoorbeeld notenvinaigrette met marsepein (!) en perzikpitolie (en waar vindt een mens perzikpitolie…)? Ook jammer dat de tekst vaak in zilver op wit papier gedrukt is, tot zelfs de index aan toe, dat leest en zoekt  ronduit beroerd. Verder veel actiefoto’s uit het restaurant van Van Loo zelf en zijn andere koks. Ingrediënten en lepels op levensgroot formaat.

Niet voor de amateur
Bij de bearnaisesaus staat ook hoe je biefstuk bakt, en bij de hollandaise komen ook meteen de asperges aan bod, dat is handig. Maar de meeste gerechten zijn toch echt vrij onuitvoerbaar voor de thuiskok (Jonge wilde Schotse grijspootpatrijs geserveerd in twee gangen…). De sauzen zelf staan overzichtelijk opgeschreven maar het blijft toch een boek dat niet echt geschikt is voor de beginnende amateur, wat niet wegneemt dat we het morgen gewoon gaan proberen met een recept uit het boek. Overheersende indruk na lezen is wel: ik wil als de wiedeweerga gaan eten bij Parkheuvel!

Morgen een sausrecept uit het boek.

P.S. Op 21 november is de documentaire De smaak van de Ziel over Erik van Loo te zien op Nederland 1.

Erik van Loo, Sauzen, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048809905, € 29,50

Naschrift: intussen verscheen er in dezelfde serie ook een tweede boek, Soepen.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek A La Mère de famille

Kalender Hoge Hakken in de keuken 2013

Cursus kookboek schrijven (deel 9: illustraties)

Vorig bericht: « Cheesecake van Gü
Volgend bericht: Kalfsjus en rodewijnjus »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN