• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 oktober 2011

Kalfsjus en rodewijnjus

Zelfgetrokken bouillon, die kent mijn vriezer al, maar zelfgetrokken kalfsjus nog niet. En die is de basis voor zo’n beetje elke saus ter begeleiding van rund- of kalfvlees. Erik van Loo uit het gisteren beschreven boek Sauzen maakt hem niet met vlees maar met kalfsbotten en –knieën (kijk je slager lief aan!). ‘Vlees geeft wel meer smaak, maar maakt je jus ook troebel, omdat de structuur van het vlees kapotkookt. Kalfsbeenderen en –knieën geven meer body aan de jus dan runderbotten. Kalfsbotten zijn nog jong, de smaakconcentratie zit in de botten.’

Nodig voor 300 ml:
1 kilo kalfsbotten
500 g gesneden wups (wortel, ui, prei, selderij)
½ blik gepelde tomaten op sap (à 400 g)
300 ml rode wijn
1 laurierblad
Enkele peperkorrels
2 takjes tijm
2 kruidnagels

1. Breng de kalfsbotten in een soeppan met 1,2 liter koud water snel aan de kook. Draai het vuur laag en schuim af met een schuimspaan. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het tegen de kook aan een dag (!) trekken. Voeg af en toe wat vocht toe als er te veel verdampt.
2. Passeer de jus door een fijne zeef met daarin een passeerdoek (lees: natgemaakte schone theedoek die beslist niet naar wasmiddel ruikt) en schenk het vocht in de pan. Laat het op laag vuur indampen tot 300 ml en daarna afkoelen.

En nu heb je de basis voor bijvoorbeeld weer rodewijnjus. Dan doe je die 300 ml kalfsjus van hierboven weer in een soeppan met 200 g wups, een reepje gerookt spek, 1 ongeschilde en in stukken gesneden handpeer (!), 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 2 takjes rozemarijn, 4 gesneden knoflooktenen, 300 ml rode wijn, 1 klein blikje (70 g) tomatenpuree, ½ blik gepelde tomaten op sap (dat komt goed uit, die had je nog over van hierboven) en 100 ml port. Breng aan de kook, draai het vuur direct laag zodra het kookt. Laat het tegen de kook aan 3 uur trekken. Passeer door een fijne zeef en laat afkoelen. Zo, jij bent klaar voor het kerstdiner!

Deze recepten komen zoals gezegd uit het boek Sauzen van Erik van Loo, lees hier mijn recensie. En morgen doen we een ander sauzenboek.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Jamtaart met appel

Cakegemak: chocoladecake

Mexicaanse Wraps

Vorig bericht: « Kookboek Sauzen van Erik van Loo
Volgend bericht: Kookboek Sauzen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN