Wie door een boekenwinkel loopt, schrikt zich soms een hoedje van het enorme aanbod aan kookboeken. Alles lijkt te bestaan, alles is al bedacht, alles is al in boekvorm verkrijgbaar. Is er een markt voor al die boeken? Kennelijk wel. Hardnekkig verschijnsel tussen alle hippe persoonlijke kookboeken door zijn de themakookboeken.
Boeken die gaan over één enkel onderwerp. Vaak ingezet als cadeautje want grote boeken met veel foto’s. Zoveel boek voor zo weinig geld, je vraagt je af hoe de makers het voor elkaar kregen. Daarom met het oog op de naderende cadeautijden de komende weken volop aandacht voor themaboeken. Elke dag eentje. Allemaal van uitgeverij Karakter en bijna allemaal van één en dezelfde auteur: onze landgenote Thea Spierings die je nooit met haar hoofd al kokend of boodschappen doend in een boek zult aantreffen, maar die intussen een meer dan indrukwekkend oeuvre op haar naam heeft staan.
En we beginnen, hoe toepasselijk, met het boek Amuses. Amuses zijn meesterwerkjes van de kok. Bijzondere hapjes om de eetlust op te wekken en de smaakpapillen te prikkelen. Nee, dat is wat anders dan een schaaltje olijven. Alhoewel die wel in amuses kunnen voorkomen natuurlijk, want in feite kun je overal een amuse van maken. In dit themakookboek staan er wel zestig. Van gemarineerde coquilles tot broccolimousse. Van gevulde vijgen tot oesters in bladerdeeg. Klein, kleurrijk en smaakvol.
Vanmiddag een amuserecept uit het boek.
Thea Spierings, Amuses, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045201627, € 14,95