De meest bekende paddenstoel is natuurlijk de champignon. En die voelt zich prima thuis in combinatie met vis en een romig kerriesausje. Dit recept komt uit het gisteren besproken boek Paddenstoelen.
Nodig voor 4 personen:
400 g kabeljauwfilet, in 4 gelijke stukken
250 g kastanjechampignons, in plakjes
sap van 1 citroen
4 eetl olijfolie
1 eetl kerriepoeder
2 knoflookteentjes, gehakt
200 ml (koks)room
100 ml droge witte wijn
handje verse tijm
handje verse peterselie, fijngehakt
Dep de stukken vis droog en besprenkel met citroensap. Meng 2 eetl olijfolie met kerriepoeder en een beetje zout tot een glad papje en bestrijk hiermee de vis. Verhit 1 eetl olie in een pan en bak hierin de knoflook, champignons en tijm circa 1 minuut op matig hoog vuur. Schenk de room en wijn erbij, temper het vuur en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
Verhit 1 eetl olie in een koekenpan en bak de stukken kabeljauw in circa 3 minuten per kant op matig vuur gaar (controleer of de vis wit en dus gaar is).
Verdeel de saus over 4 borden en leg er een stuk vis op. Bestrooi met peterselie en serveer direct.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Paddenstoelen, lees er hier meer over.