‘De Azteken zagen ze als godenvoedsel en bij de oude Egyptenaren mochten alleen de farao’s ze eten. Nog steeds spreekt geen ingrediënt meer tot de verbeelding’.
Over welk ingrediënt hebben we het hier?
Paddenstoelen!
Ja, ik stond er zelf ook van te kijken. In ieder geval zijn ze tegenwoordig reuze gewoon en alomtegenwoordig. Vooral nu. Paddenstoelen staan immers voor herfst en vergankelijkheid. Vochtige bossen, vallende blaadjes, je kent dat wel, ook al vind je gekweekte paddenstoelen gewoon het hele jaar door. Maar nu hebben we er zin in.
En ze combineren ook zo leuk: paddenstoelen met sla, met coquilles, met kabeljauw, met tonijn, met wild zwijn (extra herfstig!). Ze kunnen in de soep, in de risotto, in de pesto of door een salade. Naast recepten staan in het kookboek Paddenstoelen ook (al dan niet sterke) verhalen over de zwam door de eeuwen heen. Bovendien worden de verschillende meest voorkomende soorten besproken die je in Nederland kunt kopen. En ook de truffel komt aan bod.
Morgenochtend volgt een vis-met-paddestoelenrecept uit dit boek.
Thea Spierings, Eigentijdse en veelzijdige recepten met paddestoelen, uitgeverij Karakter, ISBN 9789061128243, € 14,95