Ik weet ook wel dat het geen seizoen is voor aubergines en paprika’s, maar omdat de zomer nog zo ver weg is, kan een mens daar soms wel héél hevig naar verlangen. Naar onbekommerde Provençaalse toestanden. Zoals deze Provençaalse groentetaartjes met paprikasaus uit het boek Vegetarisch waar ik het vanochtend over had. Wat er Provençaals is aan hazelnoten weet ik niet, maar een lekker knapperig accent vormen ze wel. Om van die mooie torentjes te maken heb je metalen ringen nodig, tegenwoordig struikel je erover bij elke huishoudwinkel.
Nodig voor 4 personen
4 rode paprika’s, in grove stukken
1 ui, gesnipperd
8 knoflookteentjes, fijngesneden
1 eetl tomatenpuree
400 ml groentebouillon
Klein handje basilicum, fijngesneden
Klein handje tijmblaadjes
2 kleine aubergines in dunne plakjes
400 g spinazie
250 g zachte geitenkaas, in plakjes
100 g hazelnoten, fijngehakt
2 eetl olijfolie
Verwarm de oven voor op 175 °C. Verhit 1 eetl olie in een pan en bak hierin paprika, ui en 6 knoflookteentjes. Roer de tomatenpuree erdoor en bak even mee. Blus af met de bouillon en roer de basilicum en tijm erdoor. Laat 15 minuten zachtjes sudderen. Pureer met een staafmixer tot een grove saus en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de saus in twee delen.
Bak de aubergineplakjes aan weerszijden bruin in de rest van de olie en haal uit de pan. Roerbak de spinazie samen met de rest van de knoflook tot hij geslonken is en haal van het vuur.
Zet 4 metalen ringen in een vuurvaste schaal en vul deze achtereenvolgens met aubergine, spinazie, de helft van de geitenkaas, een beetje paprikasaus, de helft van de gehakte noten, de rest van de geitenkaas, nog een schepje paprikasaus en de rest van de noten. Zet de schaal 15 minuten in de oven. Verwarm ondertussen de rest van de saus. Verwijder de ringen en serveer de taartjes met de saus eromheen.
Mijn tip: de hazelnoten vooraf even goudbruin (niet pikzwart!) roosteren, dan hebben ze veel meer smaak.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Vegetarisch – Makkelijke recepten zonder vlees en vis, lees er hier meer over.